Sobota, 4. května 2024

28. ledna - Mezinárodní den snižování emisí CO2

Vzhledem k tomu, že změna klimatu nadále ovlivňuje náš svět, lidé ji pociťují ale zároveň stále přispívají k degradaci planety. Situace ale nemusí být beznadějná! Mezinárodní den snižování emisí CO2 je zde proto, aby motivoval každého člověka k lepšímu využívání zdrojů, které jsme dostali.

28. ledna - Mezinárodní den snižování emisí CO2

Pokud každý člověk jednoduše vynaloží více úsilí na snížení své uhlíkové stopy a emisí CO2, byť jen o trochu každý den, pomůže to učinit svět bezpečnějším a udržitelnějším místem k životu, a to jak nyní, tak i zítra. budoucí generace.


Mezinárodní den snižování emisí CO2 je zde proto, aby připomněl a motivoval každého člověka k lepšímu využívání zdrojů, které jsme dostali.

Historie Mezinárodního dne snižování emisí CO2
Vědomí o nutnosti snížit emise skleníkových plynů nebo CO2 je na radaru vědců již více než 100 let. V roce 1896 jeden vědec ze Švédska, Svante Arrhenius, poprvé předpověděl, že změny v hladinách oxidu uhličitého v atmosféře by mohly potenciálně změnit teplotu zemského povrchu skleníkovým efektem.

V roce 1938 vědec jménem Guy Callendar uvedl, že nárůst emisí CO2 souvisí s globálním oteplováním a změnou klimatu. Ve skutečnosti to také souviselo s výzkumem, který byl proveden již v roce 1824, kdy Joseph Fourier vypočítal, že planeta o velikosti Země v jejím polohovém vztahu ke Slunci by měla být ve skutečnosti mnohem chladnější, než byla v té době, což naznačuje že musí existovat nějaká izolace nebo ,,deka", která udržovala Zemi teplejší.

Jak vědci pokračují ve studiu dopadu skleníkového efektu a úbytku ozonové vrstvy na planetě, bylo odhaleno více důkazů o globálním oteplování, včetně stoupající hladiny moří, zvýšeného sucha, silných lesních požárů, klesajících zásob vody a mnoha dalších.

Když byl v roce 1997 podepsán Kjótský protokol, bylo to znamením pohybu správným směrem k redukci skleníkových plynů z průmyslových zemí. Přesto to nestačilo dostatečně rychle zpomalit tempo.

Později, když byla Pařížská dohoda přijata v roce 2015, právně zavázala 196 různých zemí v závazku omezit globální oteplování snížením emisí skleníkových plynů. Cílem je dosáhnout klimaticky neutrální planety do poloviny 21. století.

Mezinárodní den snižování emisí CO2 je zde proto, aby zvýšil povědomí a povzbudil lidi na celém světě, aby se podíleli na péči o životní prostředí a planetu snižováním své uhlíkové stopy.
Jak oslavit Mezinárodní den snižování emisí CO2
U příležitosti Mezinárodního dne snižování emisí CO2 je čas, aby každý udělal svůj díl! Podívejte se na některé z těchto způsobů, jak snížit negativní dopad na Zemi:
Zvažte alternativní možnosti dopravy
Jedním z největších kontrolovatelných přispěvatelů k emisím CO2 je používání osobních vozidel, zejména pokud se jedná o starší modely, které nejsou tak šetrné k životnímu prostředí. V rámci oslav Mezinárodního dne snižování emisí CO2 zvažte alternativní způsob dopravy do práce nebo do obchodu s potravinami. Jistě, je možné, že některé z těchto forem dopravy mohou vyžadovat trochu času navíc nebo další plánování dopředu, ale za záchranu planety to stojí za to!
Vyzkoušejte jeden z těchto nápadů, který pomáhá snížit emise skleníkových plynů:
Když je pěkné počasí, zvažte, zda si místo jízdy autem vzít do práce kolo. Je to lepší nejen pro Zemi, ale i pro vaše zdraví! Můžete spalovat kalorie, zhubnout, ušetřit peníze za palivo a snížit emise CO2 zároveň!
Jeďte veřejnou dopravou. Používání autobusů, metra a vlaků je skvělý způsob, jak výrazně snížit emise skleníkových plynů. Když se o jeden autobus dělí desítky lidí, výrazně se sníží poplatky za životní prostředí. Navíc v mnoha případech to může být levnější než vlastní auto, pokud vezmeme v úvahu náklady na palivo, údržbu a pojištění.
Spolujízda. Mnoho lidí žije příliš daleko od práce, aby mohli chodit nebo jezdit na kole, ale stále existuje možnost sdílet jízdu s někým, kdo pracuje s vámi nebo na místě poblíž vás. A pokud nikoho neznáte, vyzkoušejte webovou stránku pro spolujízdu, která vám pomůže najít někoho, s kým se můžete spolujít.
Procházka. Možná to není možné pěšky do práce, ale možná je možné jít pěšky do školy, do kostela, ke kamarádovi nebo do místního parku. Než automaticky nasednete do auta, zvažte různé možnosti, jak se dostat tam, kam potřebujete nebo chcete jet!
Používejte solární energii
Mezinárodní den snižování emisí CO2 je čas kreativně přemýšlet o způsobech, jak využít přirozenou energii, kterou slunce poskytuje každý den. Možná to znamená investovat do velkého projektu, jako je nákup solárních panelů na střechu domu. Nebo možná využití solární energie jednoduše znamená přestat používat sušení prádla a pověsit prádlo na slunci, aby se usušilo!
Zahradní osvětlení a další venkovní svítidla mohou být navíc napájena solární energií. Bezplatnou sílu slunce mohou využívat i ventilátory a rádia. Vyrábějí dokonce solární přenosné nabíječky smartphonů!
Vyzkoušejte další tipy na snížení obsahu uhlíku
Zvažte některé z těchto způsobů, jak snížit dopad vaší rodiny na životní prostředí:
Ovládání topení a klimatizace. Zvažte nastavení tepla v zimě o několik stupňů nižší a noste svetr. A nezapomeňte na automatický termostat, který se vypne, když nejste doma.
Vyměňte žárovky. Moderní LED žárovky spotřebují o 80-90 % méně energie než standardní žárovky.
Spotřebujte méně. Čím méně produktů si koupíte, tím menší dopad bude mít na životní prostředí. Zvažte nákup oblečení a dalšího zboží pro domácnost v sekáčích nebo charitativních obchodech, abyste zabránili plýtvání spotřebitelů.
Jezte vegetariánsky nebo vegansky. Maso a mléčné výrobky produkují až 60 % skleníkových plynů z farem. Vegetariánské nebo veganské stravování, byť jen jeden den v týdnu, pomáhá snižovat tyto emise.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů