Sobota, 27. července 2024

Světový den udržitelné dopravy

Od roku 2023 je 26. listopad slaven jako Světový den udržitelné dopravy OSN. Jádro této iniciativy spočívá v uznání udržitelných, nízkoemisních a energeticky účinných druhů dopravy jako zásadních faktorů, které přispívají ke zmírňování změny klimatu a přizpůsobování se jí. Tyto druhy dopravy navíc hrají zásadní roli při plnění cílů udržitelného rozvoje (SDGs) stanovených OSN.

Světový den udržitelné dopravy
Dne 16. května 2023 vyhlásilo Valné shromáždění OSN 26. listopad Světovým dnem udržitelné dopravy. Toto průlomové rozhodnutí je dalším významným krokem směrem k podpoře spolupráce v oblasti udržitelné dopravy a k prosazování celosvětového závazku v rámci Agendy pro udržitelný rozvoj 2030, Pařížské dohody, Nové městské agendy a Politické deklaraci o zvýšení celosvětové bezpečnosti silničního provozu.
Ve své rezoluci Valné shromáždění OSN vyzývá všechny členské státy OSN a organizace, mezinárodní a regionální organizace a občanské společnosti připomenout Světový den udržitelné dopravy vzděláváním a pořádáním akcí zaměřených na zvyšování povědomí veřejnosti o problematice udržitelné dopravy.

DHL Supply Chain patronem světového dne udržitelné dopravy

DHL Supply Chain je přední světovou značkou v logistickém odvětví a je součástí DHL Group, jejíž cílem je dosáhnout logistiky s nulovými emisemi do roku 2050. DHL Supply Chain v České republice je lídrem v oblasti udržitelných přepravních řešení. Od roku 2019 neustále přináší nová ekologická řešení. 20 % naší flotily tvoří vozy na alternativní pohon, co pomáhá snižovat emise CO2 o 60 tun ročně. Od roku 2019 jsme uvedli do provozu 2 nákladní vozy na CNG. Jako první jsme v roce 2020 rozšířili svou flotilu o 3 LNG nákladní vozy a jako první jsme zkraje roku 2021 uvedli do provozu plně elektrický truck Volvo FL 42. V roce 2020 jsme také instalovali 7 solárních panelů na dodávky a v roce 2021 dalších 10 panelů na nákladní vozy LNG/Diesel. Dalších 18 LNG vozů se uvádělo do procesu v roce 2021 a 2022. Testujeme elektrické tahače a využití alternativních paliv v plném provozu. Jsme zastáncem udržitelných a ekologických řešení, alternativních paliv a digitalizace díky čemu jsme hrdým partnerem světového dne udržitelné dopravy.

Generální tajemník Mezinárodní unie silniční dopravy (IRU) p. Umberto de Pretto řekl: ,,IRU a komunita silniční dopravy velmi vítá Světový den udržitelné dopravy OSN jako uznání nepostradatelné role dopravy ve společnosti, v ekonomickém rozvoji a v ochraně životního prostředí. Světový den udržitelné dopravy bude zvláštní příležitostí pro každého obyvatele této planety se zastavit, zamyslet se a znovu rozpoznat, jak zásadní je doprava, zvláště silniční doprava, v každém aspektu našeho každodenního života."
A nejen Světový den udržitelné dopravy...

Dalších více než 240 dnů a svátků, týkajících-se životního prostředí, včetně podrobnějších informací o nich, najdete v EKOkalendáři z dílny spolku UKliďme Česko. A jako bonus i 365 EKOtipů na každý den.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů