Sobota, 27. července 2024

Hoekstra byl ministrem zahraničí v Nizozemsku, nyní je komisařem EK pro klima

Hoekstra byl ministrem zahraničí v Nizozemsku, nyní je komisařem EK pro klima

Vizitka bývalého nizozemského ministra zahraničí Wopkeho Hoekstry (48), kterého Evropský parlament schválil novým eurokomisařem pro klima:

- Nizozemská vláda nominovala Wopkeho Hoekstru na nového eurokomisaře z Nizozemska letos v srpnu. V Evropské komisi nahrazuje bývalého místopředsedu EK Franse Timmermanse, který odstoupil, aby kandidoval v nizozemských parlamentních volbách. Hoekstra převezme v Evropské komisi odpovědnost za politiku týkající se klimatických změn.

- Před europoslanci sliboval tvrdý postoj proti fosilním palivům a radikální snižování emisí, do funkce ale přichází v době, kdy opatření v oblasti klimatu čelí v Evropě politickému tlaku, protože životní náklady se zvyšují a napětí s Čínou a USA narůstá kvůli "závodu" ve výrobě zelených technologií. Ostře sledované portfolio přebírá také v době, kdy některé evropské země čelily nebo čelí rekordním záplavám, suchu a lesním požárům.

- Navíc Evropská lidová strana (EPP), ke které se hlásí, se snažila zablokovat některé nedávné zákony EU v oblasti životního prostředí a vyjadřuje obavy z opatření, která by mohla ztížit fungování průmyslových podniků nebo zvýšit životní náklady obyčejných lidí.

- Hoekstra byl od ledna 2022 do letošního září druhým místopředsedou nizozemské vlády a ministrem zahraničních věcí. Od roku 2020 je také lídrem vládní Křesťanskodemokratické výzvy (CDA). V letech 2018 až 2022 byl ministrem financí.

- Do vysoké politiky vstoupil v roce 2011, kdy byl zvolen do Senátu. Současně dál pracoval jako konzultant pro společnost McKinsey. V Senátu se často vyjadřoval k daňovým a důchodovým otázkám a jako jediný se postavil proti stranické konzervativní linii u několika zákonů, které se týkaly homosexuálních párů a jejich práv.

- V roce 2015 byl do Senátu opět zvolen a o dva roky později se stal ministrem financí. V této funkci byl velkým kritikem finanční nekázně řady členských zemí eurozóny. Kritizoval také rozhodnutí umožnit státům eurozóny k oživení ekonomik stižených koronavirovou krizí využívat záchranný fond ESM.

- Hoekstra se však kvůli ostrým vyjádřením o jejich rozpočtové politice znelíbil jihoevropským členským zemím EU v době koronavirové krize, připomněla DPA. Tento konflikt je už ale zažehnán, řekl v srpnu nizozemský premiér Mark Rutte.

- Byl jedním ze zakladatelů skupiny převážně severských států eurozóny, nazývané někdy s odkazem na středověký severoevropský městský obchodní spolek jako Nová hansovní liga. Skupina například vyzvala k tomu, aby Evropský stabilizační mechanismus (ESM) získal větší roli při kontrole státních rozpočtů. Podle tohoto plánu by se před poskytnutím pomoci prováděly formální testy udržitelnosti dluhu a schopnosti vlády daného státu splácet dluh. Výzva přišla po zamítnutí italského rozpočtu na rok 2019 Evropskou komisí a podepsalo ji všech osm členů Ligy a další dva podpisy připojily Česká republika a Slovensko.

- Jeho jméno se objevilo v kauze podezřelých finančních transakcí stovek politiků a dalších osobností z více než 90 zemí v rámci projektu Pandora Papers, která vypukla v říjnu 2021.

- V minulosti byl některými ekologickými spolky kritizován za to, že tři roky pracoval pro nadnárodní energetickou společnost Shell, což se podle ekologů neslučuje s jeho portfoliem v Evropské komisi (EK).

- Narodil se v 30. září 1975 v Bennekomu. Vystudoval práva na Leidenské univerzitě, studoval i historii.

- S přítelkyní Liselot Hoornwegovou mají čtyři děti.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů