Sobota, 27. července 2024

Fenomén El Niňo pravděpodobně potrvá na severní polokouli do konce jara

Fenomén El Niňo pravděpodobně potrvá na severní polokouli do konce jara

Přírodní jev El Niňo, který podle meteorologů letos v létě přispěl k vyšším globálním teplotám, s 80procentní pravděpodobností potrvá na severní polokouli až do konce května příštího roku. Podle agentury Reuters to dnes uvedlo americké vládní Centrum pro klimatické předpovědi (CPC). Už dříve agentura Reuters s odvoláním na stejné centrum napsala, že s pravděpodobností 95 procent jev potrvá i během zimy.

El Niňo je opakující se jev, kdy se kvůli zeslábnutí pasátů oteplují vody ve východní a centrální části Tichého oceánu, včetně oblasti u tichomořského pobřeží Jižní Ameriky. Teplá voda následně ohřívá i atmosféru.

El Niňo může přinést extrémní výkyvy počasí, jako jsou tropické cyklóny, nebo přispět k lesním požárům nebo obdobím sucha. V různých částech světa se ale může projevovat různě. "Silnější El Niňo zvyšuje pravděpodobnost klimatických anomálií souvisejících s tímto jevem, neznamená ale automaticky silné lokální dopady," upozornilo americké Centrum pro klimatické předpovědi.

Letošní léto na severní polokouli bylo nejteplejší v historii měření, uvedla v září Světová meteorologická organizace (WMO). Podle ní k tomu vedle lidské činnosti, jako je pálení fosilních paliv, přispěl právě i jev El Niňo. Klimatologové se shodují, že celý letošní rok bude možná nejteplejší v historii. Toho názoru je například Samantha Burgessová z programu Evropské unie pro sledování atmosféry a klimatických změn Copernicus, uvedla v září média.

Rok 2024 by přitom mohl být ještě teplejší. "Vzhledem ke šplhající teplotě oceánů, kterou nyní pozorujeme, se obecně očekává, že rok 2024 by mohl být nejteplejším v historii měření," sdělil Reuters meteorolog Brad Rippey působící na americkém ministerstvu zemědělství.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů