Sobota, 27. července 2024

Na programu prvního dne COP28 je zahajovací ceremoniál či zpráva o stavu klimatu

Na programu prvního dne COP28 je zahajovací ceremoniál či zpráva o stavu klimatu

Na výstavišti v nejlidnatějším městě Spojených arabských emirátů (SAE) dnes oficiálně začne dvoutýdenní jednání téměř 200 zemí o dalším společném postupu proti změnám klimatu. Na konferenci s označením COP28 budou delegace probírat zejména odklon od fosilních paliv a obrysy fondu na odškodňování chudších zemí za dopady klimatických změn.

Zahajovací ceremoniál je v Dubaji na programu od 13:00 místního času (10:00 SEČ). Až při něm se SAE oficiálně ujmou předsednictví letošní klimatické konference, která navazuje na předchozích 27 setkání konaných pod hlavičkou Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu (UNFCCC).

Jedním z bodů otvíracího ceremoniálu je přijetí programu konference. "To může být významný moment, pokud se, jako při COP27, na seznam úkolů dostane nový a důležitý bod," poznamenala agentura Reuters.

Na programu prvního dne je také diskuse pozvaných starostů o městských klimatických plánech nebo představení nové zprávy Světové meteorologické organizace (WMO) o stavu klimatu. Svět aktuálně zažívá nejteplejší rok od počátku měření poté, co oteplování klimatu ve srovnání s lety 1850 až 1900 dosáhlo v uplynulých letech úrovně 1,2 stupně Celsia. Před osmi lety si světoví lídři na konferenci v Paříži stanovili cíl udržet oteplování "výrazně pod dvěma stupni" oproti předindustriální éře, lidstvo ale zatím podle expertů nepřijalo opatření dostatečná na to, aby tuto ambici naplnilo. K tomu je zapotřebí razantní omezení emisí skleníkových plynů, které vytváří především spalování uhlí, ropy a plynu.

Jednou z hlavních otázek před COP28 bylo to, zda se země poprvé zavážou k postupnému ukončení využívání fosilních paliv, což prosazuje například Evropská unie. Konference by také mohla posunout přípravy fondu pro kompenzaci klimatických "ztrát a škod" v chudších zemích, na jehož vytvoření se státy v principu shodly před rokem.

Jednání potrvají nejméně do 12. prosince. V pátek a v sobotu v Dubaji vystoupí desítky politických lídrů včetně českého premiéra Petra Fialy. Nepočítá se naopak s osobní účastí vrcholných představitelů dvou největších znečišťovatelů ovzduší, tedy amerického prezidenta Joea Bidena a jeho čínského protějšku Si Ťin-pchinga.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů