Sobota, 27. dubna 2024

Vědci: Změny v odpadovém hospodářství by mohly dočasně zpomalit oteplování

Vědci: Změny v odpadovém hospodářství by mohly dočasně zpomalit oteplování

Změny v odpadovém hospodářství by mohly podle mezinárodního vědeckého týmu dočasně zpomalit oteplování planety, a tím lidstvu "koupit" čas na řešení klimatické krize. Vědci na to upozornili v časopisu Science, na výzkumu se podílela i vědkyně Yee Van Fanová z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. V tiskové zprávě to dnes uvedla Iveta Hovorková z oddělení vnějších vztahů a marketingu fakulty.

"Proč se zaměřujeme na nakládání s odpady? V porovnání s energetikou a dopravou nejsou hlavním zdrojem emisí skleníkových plynů. Ale zejména organický odpad produkuje poměrně hodně metanu. Metan má ve srovnání s oxidem uhličitým 84krát vyšší potenciál oteplování než CO2. Dokonce i po 100 letech má stále 28krát vyšší potenciál oteplování," uvedla Yee Van Fanová.

Pokud se lidstvu podaří udržet emise metanu na konstantní úrovni, bude podle studie stagnovat i oteplování. Naopak, i když budou emise CO2 stále stejné, efekt oteplování se bude v jejich důsledku zvyšovat. "Pokud se nám však podaří emise metanu snížit, ve skutečnosti nám to může přinést ochlazovací efekt. Právě proto se zaměřujeme na snižování emisí metanu; jde o krátkodobé řešení, které nám může získat čas na řešení emisí CO2 a klimatické krize," uvedla vědkyně.

Článek publikovaný v časopise Science je výsledkem spolupráce vědců z Malajsie, Jižní Koreje a České republiky. Předpovědi modelu vycházejí z historických údajů a zohledňují 43 zemí, které jsou ve skutečnosti zodpovědné za 86 procent celosvětové produkce komunálního odpadu. Kromě čtyřstránkového článku poskytli výzkumníci přibližně 40 stran doplňujících materiálů. Článek, zdůrazňující naléhavost situace v nakládání s odpady, je první studií svého druhu a byl vybrán na titulní stranu časopisu Science vydaného 17. listopadu letošního roku.

Autoři studie navrhují několik strategií boje proti emisím metanu produkovaným komunálním odpadem, například snižování množství odpadu na polovinu, kompostování organických látek či modernizaci skládek. "Důležité budou změny v chování: jak změníme svůj životní styl, abychom snížili produkci odpadu. Dalším aspektem jsou technologie, musíme změnit nakládání s odpady z lineární ekonomiky na oběhové hospodářství," zdůraznila vědkyně.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů