Sobota, 27. dubna 2024

Produkce komunálního odpadu loni v Olomouckém kraji mírně klesla

Produkce komunálního odpadu loni v Olomouckém kraji mírně klesla

Produkce komunálního odpadu v Olomouckém kraji v roce 2022 po předchozím období růstu meziročně klesla o 589 tun na 346.968 tun. Podobný trend předloni vykázalo dalších sedm krajů, naopak v šesti krajích množství komunálního dopadu v meziročním srovnání vzrostlo. V celé České republice bylo v roce 2022 vyprodukováno 5,424 milionu tun komunálního odpadu, meziročně o 71 tun méně. ČTK dnes informaci získala z údajů Českého statistického úřadu.

Na jednoho obyvatele Olomouckého kraje v roce 2022 připadlo 551 kilogramů komunálního odpadu. Množství bylo o šest kilogramů nižší než v roce 2021, kdy jeden obyvatel kraje vyprodukoval v průměru 557 kilogramů odpadu. O rok dříve to bylo 540 kilogramů. Na jednoho obyvatele České republiky v roce 2022 připadlo v průměru 504 kilogramů komunálního opadu.

Olomoucký kraj měl v roce 2022 ve srovnání s ostatními kraji druhé nejvyšší množství komunálního odpadu na obyvatele. Vyšší byl tento ukazatel pouze v Jihočeském kraji (553 kilogramů). Nejméně odpadu na jednoho obyvatele předloni vykázal Karlovarský kraj, a to 448 kilogramů.

Směsný komunální odpad od roku 2030 nebude moci být ukládán do země. Zastupitelstvo Olomouckého kraje proto v roce 2018 schválilo založení akciové společnosti Servisní společnost odpady Olomouckého kraje, která má v příštích letech pro města a obce zajišťovat likvidaci zbytkového komunálního odpadu. Pilířem krajského systému bude odpadové centrum v Olomouci zhruba za 450 milionů korun, které bude třídit směsný komunální odpad. Ročně roztřídí až 50.000 tun směsného komunálního odpadu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů