Sobota, 27. července 2024

ČHMÚ vyhlásil v celém Moravskoslezském kraji smogovou situaci

ČHMÚ vyhlásil v celém Moravskoslezském kraji smogovou situaci

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vyhlásil v celém Moravskoslezském kraji smogovou situaci. Vysoká koncentrace polétavého prachu je tam na více než polovině stanic. Meteorologové na síti X ráno uvedli, že situace je v posledních hodinách špatná zejména na Ostravsku a Karvinsku.

"Alespoň na polovině stanic reprezentativních pro toto území překročil 12hodinový klouzavý průměr koncentrací suspendovaných částic PM10 informativní prahovou hodnotu (IPH) 100 mikrogramů na metr krychlový a ve výhledu 24 hodin není předpokládán jeho pokles pod IPH," uvedl ČHMÚ. Smogová situace je vyhlášena do odvolání.

V úterý večer vyhlásili meteorologové smogovou situaci na Třinecku. Následně začala platit také na Ostravsku, Karvinsku a Frýdecko-Místecku a posléze i ve zbytku kraje. Meteorologové neočekávají, že by se současný stav měl v následujících hodinách zlepšovat.

"Rozptylové podmínky budou nepříznivé. Průměrné čtyřiadvacetihodinové koncentrace prašného aerosolu se budou pohybovat nad hodnotou stanoveného imisního limitu, tedy 50 mikrogramů na metr krychlový. Smogová situace bude i nadále pokračovat," uvedli ve výhledu pro dnešní den.

Ráno se průměrné denní koncentrace polétavého prachu v ovzduší pohybovaly v rozmezí od 70 do 150 mikrogramů na metr krychlový, imisní limit tak byl překročen na všech měřicích stanicích v regionu. Odpoledne pak hodnoty dosahovaly 76 až 173 mikrogramů na metr krychlový.

Podle aktuálních dat tříhodinového průměru byla ráno nejhorší situace v kraji ve Věřňovicích na Karvinsku, kde bylo naměřeno 264,5 mikrogramu na metr krychlový, situaci tam tak meteorologové označovali za zhoršenou až špatnou, což je nejvyšší stupeň. Stejně znečištění hodnotili například v Rychvaldu, Karviné, Ostravě-Přívozu či Ostravě-Radvanicích. Odpoledne už byly hodnoty nižší. Data z tříhodinového průměru ke 14:00 ukazovala nejvyšší hodnoty v Karviné, a to 238,7 mikrogramu na metr krychlový. Údaje ze stanice ve Věřňovicích ale nebyly dostupné. Kromě Karviné byly nejvyšší hodnoty zaznamenány také v Opavě.

Lidé v regionu by se měli zdržet fyzické zátěže. Platí to zejména pro lidi s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starší lidi a malé děti. Meteorologové také doporučují maximálně omezit využívání dopravních prostředků se spalovacím motorem a přednostně jezdit veřejnou dopravou. "Přispějete tak ke zlepšení momentální špatné kvality ovzduší, neboť emise ze spalovacích motorů se významně podílejí na zvýšených koncentracích suspendovaných částic PM10 a oxidu dusičitého," uvedli.

V Moravskoslezském kraji je dlouhodobě nejhorší ovzduší v zemi a jedno z nejhorších v Evropě. Smog trápí kraj hlavně na podzim a v zimě. Kvalitu ovzduší v regionu ovlivňuje několik faktorů. Kromě geografické polohy a povětrnostních podmínek hraje velkou roli hromadění zplodin z průmyslových zdrojů, lokálních topenišť, z dopravy a velkou měrou hlavně v zimních měsících přenos emisí z Polska, kde jsou rovněž zhoršené rozptylové podmínky. Vzhledem ke směru větru však meteorologové nepředpokládají, že by to aktuálně mělo mít podstatný vliv na nynější imisní situaci.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů