Neděle, 12. května 2024

Mezinárodní týden historických plemen

International Heritage Breeds Week je pokusem zachovat co nejvíce našich nejcennějších zvířat pro další generace. Budoucí generace budou oslavovat skutečnost, že lidé jednali, aby uchránili starobylá a vzácná plemena. Ale není času nazbyt. Každý rok svět o mnoho vzácných plemen přichází...

Mezinárodní týden historických plemen

V průběhu historie - od domestikace prvních zvířat - lidstvo chovalo různé druhy dobytka a drůbeže. Milujeme zvířata, která nám předaly minulé generace, ale nyní existuje riziko, že mnoho z nich může vyhynout. International Heritage Breeds Week je pokusem omezit tuto ztrátu a zachovat více našich nejcennějších zvířat pro další generace.

Přečtěte si o tématu International Heritage Breeds Week

International Heritage Breeds Week je událost organizovaná The Livestock Conservancy, ochranářskou skupinou, která se věnuje zajištění přežití vzácných plemen. Vraťte se o několik desetiletí zpět a těžko by si někdo dokázal představit, že některá plemena budou na pokraji vyhynutí. Moderní zemědělské postupy však vedly k zúžení rozmanitosti. Daří se pouze druhům, které produkují optimální výnosy v podmínkách průmyslové produkce masa. Ostatní plemena nepřitahují stejnou úroveň pozornosti průmyslu. A tak úkol udržet je při životě připadá na jednotlivé farmáře a nadšence. Mnoho z nich nemá prostředky, které potřebují.

V současné době The Livestock Conservancy odhaduje, že svět ztrácí přibližně jedno vzácné plemeno za měsíc. Za vzácné plemeno považuje jakoukoli formu dobytka nebo drůbeže chovaného před industrializací zemědělského systému.

Organizace zdůrazňuje, že mnoho z těchto druhů bylo chováno a rozvíjeno po stovky let, aby se dokázaly přizpůsobit konkrétnímu prostředí. Například dobytek z nížin měl často výrazně odlišné vlastnosti než ten, který se pásl v horách. Byl to udržitelnější způsob chovu zvířat. Komunity vždy vybíraly druhy, díky nimž jsou zvířata plodnější, lépe se jim daří v místním prostředí a jsou odolná vůči místním parazitům a nemocem.

Historie týdne původních plemen

Zatímco vzácná plemena jsou starostí ochránců přírody již dlouhou dobu, první International Heritage Breeds Week se konal teprve v roce 2015. Účelem akce bylo oslavit rozmanitost hospodářských zvířat a drůbeže a zvýšit povědomí o potřebě chránit vzácná plemena.

Livestock Conservancy spojila organizace z celého odvětví. Stovky lidí z různých skupin, včetně farmářů, veřejnosti a nadšenců, se sešly, aby šířily informace o nebezpečích, kterým vzácná plemena čelí. Postupem času vytvořili působivou kampaň, která oslovila miliony lidí a vyprávěla jim o strádání těchto zvířat a o nutnosti najít způsoby, jak je chránit.

Týden nakonec vyvrcholil Heritage Breeds Day. Farmáři toho využili jako příležitost k zajištění exkurzí po farmách, workshopů a přednášek lidem ve svých komunitách.

Týden se ukázal být natolik úspěšný, že se společnost The Livestock Conservancy rozhodla přenést akci do zámoří. Organizace z celého světa se brzy zapojily a uznaly hodnotu ochrany vzácných plemen. Podpora začala proudit od Rare Breeds Survival Trust, Asocriollanos, Save Foundation, Smithsonian a SVF Biodiversity Preservity Project, Heritage Livestock Club, Rare Breed Conservation Society a mnoha dalších. Do roku 2018 bylo zapojeno více než patnáct chovatelských organizací. Společně začali spotřebitelům a široké veřejnosti poskytovat tolik potřebné rady, co by mohli udělat pro podporu vzácných plemen.

Začali také tvrdit, že uchování původních plemen je důležité i pro biologickou rozmanitost. Moderní zemědělství je něco jako ,,závod ke dnu". Zachování rozmanitosti hospodářských zvířat pomáhá zastavit tento proces.

Jak oslavit International Heritage Breeds Week

Pokud máte rádi vzácná plemena dobytka a drůbeže, nejste sami. Tato neuvěřitelná stvoření předvádějí rozmanitost farmaření a vrací se do jednodušší a čistší doby před příchodem průmyslových zemědělských technik. Podporou týdne Heritage Breeds můžete zajistit trvalé přežití prasat Gloucestershire Old Spot, ovcí Wiltshire Wild Horn nabo krásných koz Oberhasli.

Vaším prvním místem by měl být místní farmářský trh. Zde si můžete zakoupit maso ze zvířat vzácných plemen a finančně tak podpořit ty, kteří je stále chovají. Pokud jste farmář, můžete událost proměnit v exkurzi, zorganizovat kulturní představení, ochutnávky a hry pro děti.

Ti, kteří chovají hospodářská zvířata, mohou také otevřít svá zařízení veřejnosti a seznámit je s těmito majestátními zvířaty. Pořádání dětské zoo může být skvělý způsob, jak zapojit děti a povzbudit další generaci ochránců přírody. Děti mohly ochutnat vejce, mléko, sýr a maso z plemen zvířat, která by se běžně nedostala na jejich talíře.

Můžete také uspořádat sbírku. Poskytování financí těm, kteří podporují vzácná plemena, je zásadní. Pomáhá podporovat zdravý zemědělský systém a zabraňuje průmyslovým farmářům vytlačovat vzácná plemena z trhu.

Mnoho farmářů se také rozhodlo organizovat výstavy a veletrhy. Lidé milují tradiční hospodářská zvířata a drůbež, ale obvykle nemají možnost si je osobně prohlédnout. Komunity a farmáři se proto mohou scházet, aby organizovali akce, sháněli peníze a sdíleli informace o těchto plemenech. Živá zvířata, zábava, stánky s jídlem a výstavy jsou skvělými způsoby, jak přilákat veřejnost.

A konečně, pokud nemůžete udělat nic z výše uvedeného, stále se můžete zapojit do informačních snah na sociálních médiích. Miliony lidí doposud nevědí o kritickém významu historických plemen nebo o tom, co mohou udělat, aby je podpořili. Zatímco existuje mnoho informací o počtu druhů, které ve volné přírodě vyhynou, o plemenech na farmách je toho méně. Je to však něco, čemu všichni musíme zabránit, abychom udrželi zemědělský sektor silný.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů