Sobota, 27. dubna 2024

Brno se zapojuje do projektu Jsem zpět. Sběrný dvůr na Jedovnické přijímá funkční elektrospotřebiče

Brno se zapojuje do projektu Jsem zpět. Sběrný dvůr na Jedovnické přijímá funkční elektrospotřebiče

Do speciální sběrné sítě pro odevzdání funkčních elektrospotřebičů se plně zapojuje také Brno. Od začátku roku lze na Sběrný dvůr pro podnikatele, firmy a veřejnost na Jedovnické 4 odevzdat fungující spotřebič, který pak bude předán do Klokánku, Diakonie, či do azylových domů. Jeden z nevětších sběrných dvorů republiky tak rozšiřuje svoje portfolio služeb.

Jedná se o výsledek spolupráce mezi městem Brno, provozovatelem kolektivního systému ELEKTROWIN a společností SAKO Brno s názvem ,,Jsem zpět". Veřejnost, ale i organizace a firmy mohou přinést do sběrného dvora na Jedovnické funkční spotřebič. Jde zejména o ledničky, sušičky, pračky, myčky nádobí, pečící i mikrovlnné trouby a vestavné varné desky. Odebrané spotřebiče zde projdou odbornou kontrolou servisního technika, který během kontroly přístroje prověří jeho funkčnost a bezpečnost. Elektrospotřebiče, zapojené do projektu ,,Jsem zpět" musí být funkční, nesmí být rezavé a mohou mít menší kosmetické vady nemající vliv na provoz přístroje.
,,Funkční a na bezpečnost prověřený spotřebič pak bude předán na místo, kde je nejvíce zapotřebí. V Brně počítáme s jeho využitím například pro Klokánky Fondu ohrožených dětí, Diakonie, azylové domy a dětské domovy," říká Pavel Urubek, předseda představenstva SAKO Brno.
Kromě spotřebičů z domácností je projekt ,,Jsem zpět" příležitostí také pro charitativní činnost firem a organizací. ,,Byli bychom spolu s ostatními garanty projektu pochopitelně rádi, kdyby se na Jedovnickou 4 naučili jezdit například organizace, které modernizují svá elektrozařízení a plánují se zbavit starších, avšak funkčních spotřebičů a také kdyby na tuto možnost, jak pomoci potřebným, pamatovali také firmy potřebující se zbavit neprodejných skladových zásob. Neziskové organizace, zapojené do našeho projektu by to velmi uvítaly," zdůrazňuje Pavel Urubek.
V celorepublikovém projektu ,,Jsem zpět" je k dnešnímu dni zapojeno celkem 65 charitativních subjektů. Bližší informace jsou uvedeny na webových stránkách svozové a odpadové společnosti SAKO Brno Elektrospotřebiče | SAKO - svoz a zpracování odpadu Brno.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů