Sobota, 27. dubna 2024

Kunst Haus Wien se brzy otevře v novém a sníží svoji spotřebu o tři čtvrtiny

Kunst Haus Wien se brzy otevře v novém a sníží svoji spotřebu o tři čtvrtiny

Modernizace známého vídeňského muzea Kunst Haus Wien finišuje. Pro návštěvníky se v udržitelnější podobě otevře už na konci února. Proměnou prošla nejen budova, ale i stálá expozice Hundertwasserových děl. Novou etapu muzeum zahájí čtyřdenním programem se vstupem zdarma.

Fanoušci Hundertwassera se konečně dočkají. Ve čtvrtek 29. února po několika měsících renovačních prací znovu otevře své brány vídeňské muzeum Kunst Haus Wien. A novou etapu svého provozu začne zostra. Už 5. dubna se promění v centrálu prvního vídeňského klimatického bienále, unikátního městského festivalu spojujícího umění a ochranu klimatu.

V mezičase zve Kunst Haus všechny zájemce na speciální Opening Days, během kterých bude ,,první zelené muzeum v Rakousku" otevřeno zcela zdarma. Návštěvníci budou moci prozkoumat udržitelný design a architektonické prvky, které sníží energetickou spotřebu budovy až o 75 % a zpříjemní milovníkům umění jejich návštěvnický zážitek. Mezi hlavní úspěchy modernizace patří přechod na hydrotermální energii, rozšíření foyer, bezbariérový vstup a přehledný orientační systém.

Nový kabát dostala i stálá expozice, která se věnuje dílům a filosofii vídeňského vizionáře v oblasti ochrany životního prostředí, Friedensreicha Hundertwassera. Během dnů otevřených dveří návštěvníky výstavou i celou budovou provedou zdejší odborníci, program ale nabízí i celou řadu akcí zaměřených na ekologii pro celou rodinu. Na výběr jsou různé diskuze, koncerty nebo workshopy, které vás naučí štrikovat ponožky i postavit ,,hotel pro včely".

S novým konceptem se představí i muzejní restaurace, kde se návštěvníci budou moci občerstvit a vstřebat své kulturní zážitky. Café Friedlich bude v souladu s celkovým konceptem muzea nabízet lokální udržitelné produkty a sloužit jako místo setkávání místních i fanoušků umění.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů