Sobota, 27. července 2024

Členské státy EU schválily zpřísnění emisních předpisů pro nákladní vozy

Členské státy EU schválily zpřísnění emisních předpisů pro nákladní vozy

Členské státy Evropské unie schválily plánované zpřísnění předpisů pro emise oxidu uhličitého u nákladních automobilů a autobusů. Oznámilo to belgické předsednictví EU. Opatření ještě musí odsouhlasit plénum Evropského parlamentu.

Emise by se podle nových předpisů měly do roku 2040 snížit o 90 procent ve srovnání s rokem 2019. Schválení nových předpisů členskými státy EU ohrožovaly neshody v německé vládní koalici, situaci se však na poslední chvíli podařilo vyřešit, napsaly agentury DPA a Reuters.

Německé sdružení automobilového průmyslu VDA schválení nových pravidel přivítalo. "Stanovuje to jasný časový harmonogram pro rychlejší realizaci bezemisních řešení na evropském trhu," uvedlo.

Nové předpisy předpokládají, že do roku 2030 se emise u nákladních automobilů a autobusů oproti roku 2019 sníží o 45 procent. Do roku 2035 by měl pokles emisí dosáhnout 65 procent. Výjimku ze stanovených cílů budou mít například zemědělská, vojenská, hasičská či záchranářská vozidla, napsala agentura APA.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů