Sobota, 27. dubna 2024

Správci silnic odrazují řidiče od házení zbytků jídla z okének

Správci silnic odrazují řidiče od házení zbytků jídla z okének

Britský správce silnic National Highways zahájil kampaň, která odrazuje řidiče od vyhazování zbytků jídla, především ovoce, z okének aut, píše server Independent. Jádřince od jablek nebo slupky od banánů lákají k silnicím zvěř, která pak umírá pod koly vozidel.

Průzkum mezi 2000 dospělými Brity ukázal, že 45 procent lidí je přesvědčených, že odhazování rozložitelného odpadu z potravin nemá negativní dopady. Asi 31 procent lidí pak uvedlo, že organický odpad je prospěšný pro životní prostředí. National Highways ve spolupráci s charitativní organizací Keep Britain Tidy (Udržme Británii čistou) nyní vyzývají řidiče, aby se jeho odhazování vyvarovali.

Britská Královská společnost na ochranu zvířat (RSPCA) podle serveru Independent obdržela v posledních třech letech jen v Anglii více než 10.000 oznámení o zvířatech, která utrpěla na silnicích zranění kvůli odhozenému odpadu, a to nejen organickému; v průměru jde o více než devět oznámení denně.

"Staré plechovky a láhve od nápojů a jiné plasty nebo jednorázové cigarety jsou příklady předmětů, které pro divokou zvěř představují nebezpečí, především pro ježky, veverky, srny nebo lišky," uvedl zástupce RSPCA Geoff Edmond. Zvěř podle něj může odpad vdechnout nebo v něm uváznout uprostřed silnice.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů