Sobota, 27. dubna 2024

Středočeský kraj podpoří provoz nábytkové banky, zatím přijala 4,5 tuny vybavení

Středočeský kraj podpoří provoz nábytkové banky, zatím přijala 4,5 tuny vybavení

Středočeský kraj podpoří další měsíce provozu nábytkové banky Středočeského kraje. Krajští radní dnes schválili příspěvek ve výši 900.000 korun pro období od března do konce roku. Za tři měsíce zkušebního provozu lidé do banky odevzdali 4,5 tuny nábytku a dalšího vybavení, třetinu banka předala potřebným. ČTK o tom informoval Josef Holek z hejtmanství.

Od zahájení provozu loni v listopadu banka podpořila 39 lidí a čtyři organizace, kterým věnovala zhruba 1,6 tuny nábytku a dalšího vybavení. Lidé věci do banky darují, k potřebným se dostávají přes partnerské organizace, například sociální odbory nebo neziskové organizace. Shromažďování a distribuci věcí vyřizuje banka po telefonické nebo e-mailové dohodě, nemá sběrný dvůr, pouze sklad v Benešově.

"Projekt Nábytkové banky plně naplňuje koncept cirkulární ekonomiky, dává druhou šanci nábytku, vybavení do domácností a elektrospotřebičům, které by jinak skončily jako odpad. Tím se prodlužuje jejich životnost," uvedla radní pro životního prostředí a zemědělství Jana Skopalíková (Piráti).

"Navázali jsme spolupráci se sedmi neziskovými organizacemi, Krajskou pobočkou Úřadu práce v Příbrami, což nám otevřelo spolupráci s ostatními pracovišti ve Středočeském kraji, a se zájmem nás oslovují i města. Dá se říci, že už nyní působíme po celém Středočeském kraji," uvedla předsedkyně spolku Nábytková banka Středočeského kraje Pavla Campodonicová. Počítá se podle ní i s rozšířením do severní části regionu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů