Sobota, 27. dubna 2024

Jablonec nad Nisou investoval do modernizace osvětlení 65 milionů Kč

Jablonec nad Nisou investoval do modernizace osvětlení 65 milionů Kč

Do modernizace veřejného osvětlení investoval Jablonec nad Nisou v posledních šesti letech 65 milionů korun, a to včetně letošního roku, kdy je v plánu vyměnit za úsporná LED dalších 1500 svítidel. Na dotaz ČTK to řekla mluvčí magistrátu Jana Fričová. Hlavním důvodem postupné modernizace byla končící životnost lamp, snaha zmírnit dopady na životní prostředí a v době energetické krize také snížit náklady pro město.

Jablonecké ulice osvětluje zhruba 6400 lamp, velká část už je nových. "Výměna veřejného osvětlení se projevuje v úspoře za elektřinu. Vloni se například podařilo ušetřit 11 milionů korun. Do pozitivních čísel na faktuře se kromě nižší spotřeby moderních svítidel promítá i výhodný nákup elektrické energie," doplnil náměstek primátora Petr Roubíček (ODS). Na modernizaci osvětlení se podle něj navíc podařilo získat 18,5 milionu korun z programu ministerstva průmyslu a obchodu.

Kvůli plánované obnově město v roce 2017 převzalo veřejné osvětlení do svého majetku, před tím patřilo městské společnosti Technické služby Jablonec. Bez převzetí by ale radnice nemohla do obnovy investovat ani žádat dotace. Některé části osvětlení byly v posledních letech obnoveny také při rekonstrukcích ulic. Úsporné lampy tak jsou třeba v ulicích V Aleji, U Přehrady, Riegrova nebo Generála Mrázka. Letos se podle Fričové počítá s výměnou osvětlení ve Vrkoslavicích, Kokoníně a také v širším centru města a ve Mšeně.

Moderní veřejné osvětlení je podle radnice zásadní pro bezpečnost v ulicích, ale je také šetrnější k lidskému zdraví a přírodě. "Nová svítidla vyzařují takzvané teplé bílé světlo, ve svítidlech je také naprogramován stmívací profil, který snižuje množství vyzařovaného světla na 60 procent, tím dochází nejen k omezování spotřeby elektřiny, ale také ke snížení množství vyzařovaného světla," řekl Martin Černý z technického odboru města. Osvětlení se tlumí od 23:00 do 04:00, kdy je lidí v ulicích nejméně, prospívá to podle něj lidem i přírodě - ptákům a živočichům, kteří s lidmi ve městě žijí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů