Sobota, 27. dubna 2024

Ekologie v každé domácnosti. Co je to takzvané ekologické bydlení?

Ekologie v každé domácnosti. Co je to takzvané ekologické bydlení?

Ekologické bydlení v současné době vypadá různě, respektive pod tímto pojmem si lze představit mnoho. Zatímco z architektonického hlediska se jedná o budovy, které jsou energeticky úsporné, z toho designového se může jednat o nemovitost či domácnost, která je plná prvků, doplňků a dekorací, jež s přírodou jdou ruku v ruce. Pojďme se na pojem podívat z obecného hlediska a zmínit si několik tipů, které k ekologii v domácnosti přispívají.

Využívání přírodních zdrojů a recyklovatelných materiálů
I když se na ekologické bydlení podíváme z pohledu obecnějšího, pořád mluvíme o jednom jediném - o využívání přírodních zdrojů, používání recyklovatelných materiálů a také o celkovém snižování spotřeby vody či elektřiny jako takové. Ekologickému bydlení v posledních letech nahrává i celková legislativa, která říká, že pokud nebudou nové nemovitosti postaveny v nízkoenergetických standardech, tak postaveny být nemohou. A podle posledních predikcí se bude v podobném duchu pokračovat i nadále a očekává se, že dojde k rapidnímu zpřísňování.
Ekologické bydlení od základů
Ekologické bydlení tak začíná rovnou při položení základního kamene budoucí nemovitosti. Už při přemýšlení nad tím, jak bude vypadat vaše vysněná nemovitost, musíte hledat takové materiály, které půjdou ruku v ruce s nízkoenergetickými standardy. Začněte tedy se zvolením kvalitního opláštění domu, které by zabraňovalo úniku tepla. A stejně tak místo klimatizace hledejte spíše venkovní stínění, díky kterému se vám podaří udržovat i uvnitř interiéru požadovanou teplotu i během velmi parných letních dní.
A v neposlední řadě svou pozornost upněte také na výběr ideálního svícení. Úsporné žárovky jsou jednoznačně tím, co může snížit celkovou energetickou náročnost nemovitosti. Do hry se však dostávají i zajímavé moderní vymoženosti, a to konkrétně pohybové senzory například u venkovního osvětlení nebo automatický časovač, který by rozsvítil světlo jen v určitý čas.
Recyklace do vašeho domova
Dalšími pomyslnými kroky vedoucími k nízkoenergetickému či takzvanému ekologickému bydlení by mohlo být třeba pořízení fotovoltaických panelů nebo zřízení vlastní vody. Celkově se však dejte cestou recyklace, což je něco, co můžete pro udržení ekologického bydlení udělat i po položení základního stavebního kamene.
Na mysli máme zejména recyklaci vody. Využíváme celkově odpadní nebo dešťovou vodu, a to například pro zahradničení. Na zahradu se jednoznačně vyplácí instalovat vodní nádrž, pomocí které se budete starat o vlastní pěstované plodiny. Navíc odstátá voda je jednoznačně lepší než ta, která jde přímo z kohoutku. Rostliny ji milují více.
Ekologické bydlení na první pohled
Nemusíme se však dostávat až k základům nemovitosti, pokud hovoříme o ekologickém bydlení. Takové domácnosti můžete docílit i tím, že do svého interiéru přinesete takové prvky, které jdou ruku v ruce s ekologickým stylem. Ekologické tapety na zeď, barvy země, ale také přírodní podlahy, okna nebo dveře, respektive vyrobené z přírodních materiálů přesně definují zmiňovaný styl bydlení.
Eko-styl je aktuálně velmi atraktivním trendem, který interiérový design pozvedá na vyšší úroveň. Je určený nejen těm lidem, kteří se snaží nezatěžovat životní prostředí, ale také těm, kteří milují harmonii, umírněnost a klid ve svém domově. Přesně takový dojem totiž spojení zmiňovaných ekologických tapet, eko doplňků a nábytku, stejně tak přírodních materiálů nebo barev země, konkrétně přírodní béžové, šedé nebo jemně hnědé, umí vytvořit.
Do ekologického designu jednoznačně zapadají také nábytky a dekorace, které jsou vyrobené takzvaně ,,hand made". Nebojte se tedy zakomponování toho, co jste zrestaurovali, vyrobili nebo koupili z druhé ruky. Naopak jsou přesně takové kousky vítány.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů