Sobota, 27. dubna 2024

Svitavy rozšíří systém sběru odpadů o kompostéry na rozložitelný odpad

Svitavy rozšíří systém sběru odpadů o kompostéry na rozložitelný odpad

Svitavy rozšíří systém sběru odpadů o kompostéry na biologicky rozložitelný odpad. Město jich pořídilo 1000 a zdarma je rozdá obyvatelům, kteří o ně požádají. O kompostéry je značný zájem, radnice jej předběžně zjišťovala pomocí dotazníků, řekl dnes novinářům starosta David Šimek (Sdružení pro město Svitavy)

"Máme 930 lidí, kteří dotazník vyplnili, kvůli duplicitám to představuje asi 850 těch, kteří o kompostér projevili zájem. Vydávat se budou do konce dubna zdarma ve sběrném dvoře," uvedl Šimek.

Cílem je snížit množství komunálního odpadu, který je nutné ukládat na skládku. Platby za něj se budou stále zvyšovat.

Kompostéry jsou dvou velikostí, 1400 litrů a 950 litrů. Jejich pořízení vyšlo Svitavy na 7,5 milionu korun, město má na ně přislíbenou dotaci šest milionů korun. Ke kompostéru zájemci dostanou i překopávač a brožurku. Větší kompostéry budou i u škol.

Biologicky rozložitelný odpad tvoří asi čtvrtinu obsahu popelnic. Kompostéry jsou určené pro majitele rodinných domů nebo bytových domů se zahradou. Pro bytové domy bez zahrad zatím město nenašlo vhodný a ekonomický způsob likvidace biologicky rozložitelného odpadu.

Od roku 2021 ve Svitavách zavedli adresné třídění plastů. Obyvatelé rodinné zástavby mohli požádat o zapůjčení nádoby na plasty, které každý měsíc vyváží odpadová společnost.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů