Pondělí, 29. dubna 2024

Za první rok se v Liberci vytřídilo 4,6 tuny tuků, město čekalo čtyřikrát více

Za první rok se v Liberci vytřídilo 4,6 tuny tuků, město čekalo čtyřikrát více

První rok fungování nového systému sběru použitých jedlých olejů a tuků v Liberci přinesl výrazně horší výsledek, než radnice čekala. Přes speciální nádoby loni obyvatelé stotisícového města vytřídili 4,6 tuny mastných potravinových tekutin. Radnice předpokládala, že to bude kolem 20 tun. Náměstek primátora Jiří Janďourek (Starostové pro Liberecký kraj) míní, že za horším výsledkem je i to, že obyvatele města zatím o této možnosti málo informovali.

"Je to málo propagované. Je potřeba dělat daleko větší osvětu, aspoň dvakrát do roka," řekl dnes Janďourek ČTK.

Liberec loni výrazně rozšířil počet míst, kde je možné odevzdat použité jedlé tuky a oleje. Před tím je bylo možné přinést jen do dvou sběrných dvorů, od minulého roku je po městě rozmístěno 200 speciálních nádob. Jsou černé s červeným víkem a použité tuky či oleje v domácnosti do nich lidé dávají v uzavřených PET lahvích, aby je bylo možné dál recyklovat. Janďourek už dříve uvedl, že se z nich vyrábí například letecké palivo či biopaliva.

K třídění použitých jedlých tuků a olejů radnice přistoupila i kvůli tomu, aby je obyvatelé města přestali vylévat do odpadů. Pokud se olej dostane do potrubí, ztuhne a vytváří nánosy, na které se lepí další nečistoty. Odpad se tak může snadno ucpat.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů