Pátek, 3. května 2024

Škola z Plzně vyhrála v opravářské bitvě

Škola z Plzně vyhrála v opravářské bitvě

Studenti z projektu Naučíme vás to opravit se utkali ve druhém ročníku meziškolské soutěže. Vítězem se stal dvoučlenný tým ze Středního odborného učiliště elektrotechnického v Plzni, který v nejkratším čase a bezchybně opravil pračku i kávovar. Na druhém místě skončila škola z Ostravy a na třetím se umístila škola z Chomutova. Celkem se soutěže zúčastnilo 14 studentů ze sedmi škol z různých koutů ČR.

Dvoučlenné týmy druhých ročníků škol zapojených do projektu Naučíme vás to opravit soupeřily v meziškolské soutěži, kde měly za úkol opravit dva spotřebiče v co nejkratším čase. Pračka a kávovar měly předem nasimulovanou závadu.
Zapojené školy z Prahy, Hluboké nad Vltavou, Chomutova, Ostravy, Plzně, Třebíče a Kroměříže nabízejí specializované vzdělání v oblasti elektrotechniky. Každá škola zaměřuje svůj výukový program na konkrétní obor, který je doplněn o dílny se servisem domácích spotřebičů.
Školy jsou pro projekt, který má zvýšit počet opravářů elektrospotřebičů vybírány tak, aby měly dobré zázemí, co se týče doplnění výuky o opravy elektrozařízení. S ohledem na vývoj domácích spotřebičů se studenti musí učit také novým technologiím. ,,Někteří absolventi z projektu Naučíme vás to opravit pokračují ve studiu na vysoké škole, jiní nachází uplatnění v regionálních, nebo centrálních servisech výrobců, mnohdy i těch, do kterých chodili na praxi. Naše školy spolupracují s předními výrobci spotřebičů. Studentům přichází nabídky již během studia, takže si absolventi mohou vybírat kam půjdou pracovat," zdůrazňuje rostoucí poptávku po kvalifikovaných technicích Radek Hacaperka, generální ředitel APPLiA CZ a autor projektu.
Roli při rozhodování o výběru střední školy hraje nejen perspektiva vybraného oboru, ale také spolužáci, prestiž, vybavení, doporučení známých, vzdálenost ústavu od místa bydliště nebo šance na přijetí. ,,Rodiče deváťáků by měli při výběru dalšího vzdělání zvážit schopnost dítěte v kontextu požadavků a náročnosti škol, které připadají v úvahu. Zhodnotit by měli poměr mezi zručností a předpoklady ke klasickému studiu, zaměřenému spíše do akademické roviny. Problém je v historické devalvaci učebních oborů a zbytečně velkých očekávání u některých rodičů, při orientaci například na gymnázia," hodnotí Radek Hacaperka a dodává: ,,Většina žáků je průměrně manuálně zdatná, avšak v porovnání s žáky před zhruba 20 lety je s nimi v prvním ročníku více práce. Nicméně se mezi nimi najdou velmi zruční jedinci. Pak je na mistrech odborného výcviku tyto talenty odhalit a věnovat jim patřičnou péči, aby mohli studenti nadání rozvíjet."
Obecně je na pracovním trhu řemeslníků nedostatek a poptávka po zaměstnancích vysoká, což potvrzuje také autor projektu. ,,Zainteresované subjekty jako Hospodářská komora nebo Svaz průmyslu a dopravy vytváří tlak na projekty a podporu rozvoje takřka ve všech řemeslných oborech. Je to také o tom, jak řemeslníky odměňujeme. A zde se situace otáčí. Dochází k růstu mezd a ti nejlepší si dokáží vydělat podobné peníze jako lidé na středních manažerských pozicích," uvádí Radek Hacaperka.
Projekt získal podporu velkých společností, které žákům během studia pomáhají v praktickém výcviku, poskytují prostory i potřebné spotřebiče pro praxi. Další informace o projektu jsou k dispozici na webu www.naucimevastoopravit.cz, kde si mohou zájemci přečíst důvody, proč se stát opraváři domácích spotřebičů, podrobnosti o školách i další užitečné informace.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů