Pondělí, 20. května 2024

Benešov od září zavede svoz tříděného odpadu přímo od domů

Benešov od září zavede svoz tříděného odpadu přímo od domů

Benešov od září zkušebně zavede svoz tříděného odpadu přímo od domů. Lidé dostanou barevně označené pytle o objemu 120 litrů na plasty a nápojové kartony a na papír. Takzvaný door to door systém bude určen pro rodinné a menší bytové domy, uvedla Markéta Pazderová z radnice.

Obyvatelé domů obdrží informační letáček o odpadech, které lze do pytlů dávat, informace o doplňování pytlů a termíny svozů. Ty by měly být vždy jednou za měsíc. Nový systém chce město vyzkoušet v oblasti okolo Sladovky a postupně se přidá Chmelnice. Další lokality budou po vyhodnocení systému a zkušeností ze svozu přibývat. "Do budoucna plánujeme přechod na plastové nádoby, které by nahradily pytle. Náklady na svoz a pytle hradí město a technické služby," uvedl ředitel technických služeb Bohumil Rataj.

Rozbor odpadu z loňského roku ukázal, že Benešov má v třídění odpadu rezervy. Ve zbytkovém odpadu končí až 60 procent využitelných odpadů. Náklady na likvidaci směsného komunálního odpadu přitom rostou. Město se navíc musí připravit na omezení skládkování po roce 2030.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů