Sobota, 27. července 2024

Za recyklaci tub obdržel badmintonový svaz mezinárodní ocenění

Za recyklaci tub obdržel badmintonový svaz mezinárodní ocenění

Český badminton sbírá mezinárodní úspěchy nejen díky výsledkům hráčů, ale také za ekologický přístup. Na konferenci při mistrovství světa týmů v čínském Čcheng-tu obdržel Český badmintonový svaz ocenění za projekt udržitelnosti. Konkrétně se jednalo za recyklaci tub na míčky. ,,Moc si toho vážím a přál bych si, aby se tento projekt dál rozrostl," prohlásil Petr Martinec, předseda badmintonového svazu.

Projekt sběru badmintonových tub, jejich další recyklace a využití je v kontextu globálních celospolečenských problémů ze strany BWF vnímán jako krok správným směrem. O co přesně jde? Český sportovní svaz navázal spolupráci s firmou CIUR, která badmintonové tuby recykluje a tento materiál používá například do vzduchotěsnění budov, klimatizací, tepelných čerpadel nebo do ekologických steliv. V březnovém svozu se podařilo zajistit 1200 krabic.
,,Vloni jsem tento projekt představil na valné hromadě svazu a ani ve snu by mě nenapadlo, že za něj dostaneme ocenění od mezinárodní federace. Je to poprvé v historii, kdy náš svaz získal takovouto cenu a musíme být hrdí," radoval se Petr Martinec. Do záměru Českého badmintonového svazu se může připojit prakticky každý. Z tuby na míčky je potřeba odstranit plastová víčka a obal, vyjmout hliníkovou fólii. Poté je potřeba ji sešlápnout a odvézt předsedovi dané oblasti nebo na sekretariát svazu, případně na vybrané turnaje.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů