Neděle, 16. června 2024

Jak chránit svět včel a dalších hmyzích opylovačů? Národní zemědělské muzeum připravilo akci Jedu v medu ke Světovému dni včel

Jak chránit svět včel a dalších hmyzích opylovačů? Národní zemědělské muzeum připravilo akci Jedu v medu ke Světovému dni včel

Jaký je rozdíl mezi životem včel, vos a třeba čmeláků? Jak vypadá práce včelařů, proč je důležité hmyzí opylovače chránit a co dělat, když dostanete žihadlo? Tyto a další zajímavé otázky zodpoví již 4. ročník akce Jedu v medu, který připravilo Národní zemědělské muzeum v Praze na sobotu 25. května ke Světovému dni včel.

Návštěvníci si budou moci vybrat z 16 workshopů pro děti i dospělé, které se zaměří na zajímavosti nejen ze života včel, ale také divokých hmyzích opylovačů. Pod bezpečným dohledem včelařů z Lesů hlavního města Prahy se děti podívají na život včel zblízka, naučí se, jak o včely pečovat, jak je léčit a také všechny podrobnosti o důležité práci včelařů. Dále se dozví, jak například rozlišit vosí a sršní hnízdo. Včelařský spolek pro Prahu 6 a 7 předvede včely v přenosném úlu a děti pod mikroskopem prozkoumají jejich anatomii. Včelaři vysvětlí základní pravidla i specifika chovu včel a dají ochutnat různé druhy medu.

Jaký je rozdíl mezi vosou a pestřenkou? A proč potřebujeme čmeláky a oni zase nás? Členové Českého svazu ochránců přírody seznámí zájemce s méně známými opylovači, kteří jsou ale pro přírodu a život na planetě stejně důležití jako jejich známější kolegové. Nadšenci z iniciativy Čmeláci PLUS zase vysvětlí, jak rozeznávat jednotlivé druhy čmeláků a jak upravit zahradu, aby tam čmelákům líbilo. V letošním roce na muzejním dvoře vznikl čmelín, přijďte se na něj podívat a třeba se nechat inspirovat.

Co všechno utváří prostředí, ve kterém hmyz žije, co mu pomáhá a co ho naopak ohrožuje? Jak se zapojit do ochrany prostředí? Poradí odborníci z Fakulty životního prostředí České zemědělské univerzity.

Návštěvníci si dále vyzkoušejí například výrobu hmyzích domečků pro včely samotářky, voskovaných ubrousků, medové koupelové soli nebo vaření z medu. Pro všechny věkové kategorie je připravena výroba medové kosmetiky - vazelíny z včelího vosku a medový peeling na rty. Ve spolupráci se společností Včely na střechách a Včelařstvím Machovi čekají na děti také interaktivní úkoly jako například včelí kvíz, chodníkové bludiště, záhadná poznávačka, ale i medové dobroty.

Program zahájí v sobotu ráno v 10 hodin medová snídaně na muzejním dvoře. Jaké se bude podávat menu? Jednohubky s máslem a medem zdobené lučními kvítky, kostky Medovníku original, dále několik druhů čaje, který si můžete osladit medem od muzejních včel ze střešní terasy. Milovníky dobrot čeká ještě soutěž o medovníkový dort, losovat o ceny se bude každou celou hodinu od 11 do 16 hodin.

Muzejní dvůr rozvoní medem tradiční trh s včelařskými produkty. Pochutnat si bude možné na sladkých a slaných koláčích, kávě nebo limonádě, medových pernících a zmrzlině z Kunětic.

Datum a místo konání: sobota 25. května 2024, 10:00-17:00
Národní zemědělské muzeum, Praha 7, Kostelní 44

Vstupné na akci: (platí pro vstup do celého muzea)
dospělí 100 Kč; děti od 3 let, senioři nad 65 let a studenti 50 Kč

Přístupnost: Celodenní akce je vhodná pro všechny věkové kategorie. Workshopy jsou vhodné pro dospělé nebo děti s doprovodem, v kompletním programu je uvedeno případné věkové omezení.

Přihlášení na workshopy: Na některé workshopy je omezená kapacita a možnost zakoupit vstupenky online, na jiné rezervace v den konání akce přímo na místě.

Kompletní program naleznete zde.

Národní zemědělské muzeum je státní příspěvková organizace zřizovaná Ministerstvem zemědělství. Zabývá se zejména tematikou zemědělství, lesnictví, myslivosti, rybářství, zahradnictví, potravinářství, zpracování zemědělských produktů, vývoje venkova a kulturní krajiny. Národní zemědělské muzeum má kromě hlavní výstavní budovy v Praze také dalších pět poboček - Čáslav, zámek Kačina, zámek Ohrada, Valtice a nově otevřené muzeum v Ostravě. Jednotlivé pobočky jsou zaměřeny tak, aby svou vědecko-výzkumnou, akviziční a prezentační činností komplexně pokrývaly zemědělství a jeho příslušné obory v celé šíři. Muzeum nabízí řadu lektorských programů a každoročně pořádá několik desítek tematických akcí pro veřejnost. Hlavní výstavou sezony NZM je Nekonečný příběh - odkaz Mendela v zemědělství.

Virtuální prohlídka NZM Praha.

Více na www.nzm.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů