Pondělí, 17. června 2024

Na Novém Zélandu se vydražilo pírko vyhynulého ptáka za více než 650.000 Kč

Na Novém Zélandu se vydražilo pírko vyhynulého ptáka za více než 650.000 Kč

V aukčním domě na Novém Zélandu se v pondělí vydražilo pírko již vyhynulého ptáka laločníka ostrozobého za více než 46.500 novozélandských dolarů (650.000 Kč). Podle aukčního domu Webb's obnos překročil cenu dosud nejdražšího vydraženého pírka stejného druhu o 450 procent. Jeho původní cena se odhadovala na tři tisíce novozélandských dolarů (42.000 Kč). Informovala o tom dnes stanice BBC.

Konečná cena pírka činila 46.521,50 novozélandského dolaru. "Vydražené pírko stále mělo svůj typický lesk a nebyly na něm žádné známky poškození," řekla BBC představitelka aukčního domu Webb's Leah Morrisová. Aukční dům podle ní pírko uchovával spolu s archivním papírem za ochranným sklem proti UV záření, aby mu zaručil "velmi dlouhou životnost".

Laločník ostrozobý byl pro původní obyvatele Maory posvátný, uvádí měsíčník New Zealand Geographic. Maorští vůdci a jejich rodiny si pírky laločníka, kterého nazývali huia, zdobili pokrývky hlavy, píše novozélandské muzeum. Pírka se také darovala, případně se používala jako zboží ve směnném obchodě. Naposledy byl laločník ostrozobý oficiálně pozorován v roce 1907.

Pírka, která v minulosti označovala společenský status Maorů, se po příjezdu Evropanů na Nový Zéland stala předmětem zájmu sběratelů a obchodníků s oblečením, což nakonec vedlo k vyhynutí laločníka ostrozobého, píše Muzeum Nového Zélandu.

Vydražené pírko spadá do takzvané kategorie taonga tuturu, kterou vytvořilo novozélandské ministerstvo kultury a kulturního dědictví pro ochranu a správu maorských předmětů. Pírko si tak mohli zakoupit pouze registrovaní sběratelé. Předměty taonga tuturu současně bez povolení ministerstva nesmí Nový Zéland opustit.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů