Sobota, 27. července 2024

Chrudim rozšíří systém třídění plastů a papíru ve městě

Chrudim rozšíří systém třídění plastů a papíru ve městě

Chrudim rozšíří systém třídění plastů a papíru ve městě. Domácnosti v městských částech s rodinnými domy na ně zdarma získají sběrné nádoby. Budou se vyvážet každý měsíc, naopak směsný odpad se bude svážet méně často, řekl dnes novinářům uvolněný radní Aleš Nunvář (Piráti).

"Je to zhruba 3000 nádob o objemu 240 litrů na plast, stejný počet a stejná velikost velikost na papír a dalších šest kusů velkoobjemových kontejnerů," uvedl Nunvář. Nádoby by měli obyvatelé rodinných domů dostat na podzim, od ledna 2025 by se změnil režim svozu odpadu. Směsný by se vyvážel jednou za 14 dní, nyní je to každý týden.

Chrudim na sběrné nádoby získala příslib dotace z Operačního programu Životní prostředí. Pokryje až 85 procent uznatelných nákladů, celkovou cenu radnice odhaduje na 7,1 milionu korun, určí ji ale výsledek soutěže. Dotaci získá i společnost Technické služby Chrudim 2000 na pořízení svozového auta.

Město připraví informační kampaň, která obyvatelům vysvětlí rozšíření systému třídění odpadů a změnu vyvážení od příštího roku. Začít by měla v létě a pokračovat na podzim.

Cílem snah o vyšší třídění je snížení množství odpadů ukládaných na skládky. Samosprávy by k tomu měl motivovat zákon o odpadech. Každý rok se snižuje váhový limit, při jehož překročení cena za skládkování roste. Pro loňský rok činila tato hranice 180 kilogramů na osobu, pro letošek je limit snížený na 170 kilogramů na osobu, obdobně tomu bude příští rok.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů