Pátek, 7. listopadu 2025

Zachraň jídlo přináší nové cesty, jak využít zbylé obědy ze školních i komerčních jídelen

Zachraň jídlo přináší nové cesty, jak využít zbylé obědy ze školních i komerčních jídelen


Každý den skončí v českých jídelnách v odpadu tisíce kvalitních, uvařených porcí. Ve školních jídelnách je to v průměru okolo 10% uvařených porcí jídla. Projekt Zachraň oběd, který již čtvrtým rokem pomáhá přebytečná jídla darovat lidem v nouzi místo jejich vyhazování, nyní přichází se dvěma zásadními novinkami: spouští pilotní spolupráci s potravinovou bankou a rozšiřuje model darování sociálně slabým žákům.
Promarněná jídla v číslech
Podle výzkumných měření organizace Zachraň jídlo se v českých komerčních jídelnách denně vyhodí 2-5 % uvařených porcí. U školních jídelen je situace ještě závažnější - tam vzniká 33,8 kg odpadu na 100 kg připravovaného pokrmu, přičemž 43 % se vyhodí ve výdeji a 48 % při konzumaci. To představuje desítky tisíc hotových pokrmů každý den, které by přitom mohly naplnit prázdné talíře lidí v nouzi.
,,Projekt Zachraň oběd pomáhá firmám, školám, městům i charitám nastavit jednoduchý, bezpečný a právně i hygienicky ošetřený systém darování hotových, přebytečných jídel," vysvětluje Michaela Číhalíková, ředitelka organizace Zachraň jídlo.
Přelomová novinka: Spolupráce s potravinovou bankou
Po několika měsících příprav přichází zásadní průlom. Darování nadbytečných teplých porcí bude nyní testováno i prostřednictvím Potravinové banky ve Středočeském kraji, která poskytuje potravinovou pomoc lidem v nouzi.
,,Je to moment, na který jsme dlouho čekali. Díky propojení škol a potravinových bank vznikne funkční model, který může fungovat v každém regionu České republiky," říká Denisa Rybářová, ředitelka projektu Zachraň oběd.
Do pilotního projektu se zapojila soukromá škola Magic Hill v Říčanech. Zbylé porce z jídelny budou denně rozváženy lidem bez domova v okolí města. Škola zajistí bezpečné balení jídel a vedení evidence, Potravinová banka pak jejich převoz a distribuci.
Jídlo jako pomoc dětem ze sociálně slabých rodin
Na Praze 2 se připravuje první škola, která chce darovat zbylé porce ze své školní jídelny napřímo - žákům ze sociálně slabších rodin. Model navazuje na úspěšný příklad z Litomyšle, kde zbylé porce nosí žáci domů pro sourozence nebo rodiče.
,,V jídelnách denně zbývají porce i z toho důvodu, že ne všichni žáci si pro objednané jídlo přijdou. Místo aby tato jídla skončila v koši, můžeme je nabídnout dětem ze sociálně slabších rodin. Stačí systém chytře nastavit," vysvětluje Michaela Číhalíková.
Expanze napříč republikou
Darování obědů již funguje ve více krajích. Po Praze se systém rozšířil od Středních Čech přes Kroměřížsko až po Znojmo. Za expanzi stojí nejen osvěta, ale i finanční podpora od Ministerstva práce a sociálních věcí, resp. Evropské unie, díky které je možné model rozšiřovat o další varianty spolupráce.
Příklady z regionů
Kroměřížsko: Základní škola Břest patří mezi první příspěvkové organizace v okolí Kroměříže, které systém darování zavádí podle metodiky Zachraň jídlo. O možnost darování se zajímají i další školy ve Zlínském kraji, kde již probíhají první jednání.
Znojmo: Soukromá škola ve Znojmě ladí detaily s krajskou hygienickou stanicí. Přebytečné porce zde budou putovat do lokální charitativní organizace.
Praha 8: Od října 2025 začala své přebytky darovat ZŠ Dolákova - vůbec první škola zapojená v této městské části. Na spolupráci se připravuje i druhá škola z Prahy 8.
,,Naším cílem je, aby systém darování nebyl výsadou velkých měst. Chceme, aby mohl fungovat všude tam, kde se jídlo vaří a kde může hned pomoci," doplňuje Denisa Rybářová.
Ambiciózní cíl: 100 000 zachráněných porcí do roku 2026
Do konce roku 2026 chce projekt Zachraň oběd působit v minimálně pěti krajích a zachránit přes 100 000 porcí jídla. Vznikne interaktivní mapa příjemců, která propojí jídelny s charitami a potravinovými bankami. Projekt dále rozvíjí metodické materiály pro školy, zřizovatele i sociální služby, aby darování bylo co nejjednodušší a bezpečné.
Zapojte se do projektu
Provozujete jídelnu ve škole, firmě nebo instituci? Připojte se k projektu Zachraň oběd a pomozte, aby přebytečná jídla neskončila v koši, ale u lidí v nouzi. Registrace je jednoduchá - stačí se zaregistrovat na webu Zachraň oběd, následně se vám organizace Zachraň jídlo ozve s nabídkou pomoci, jak nastavit bezpečný a hygienicky ošetřený systém darování.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů