Středa, 24. dubna 2024

Objev metanu v atmosféře Marsu potvrzen

Objev metanu v atmosféře Marsu potvrzen

Existence metanu v atmosféře Marsu byla nejprve zjištěna infračerveným teleskopem na Havaji a Observatoří Gemini v Chile. Nyní tuto informaci potvrdili vědci, kteří ze Země obsluhují spektrometr FPS, umístěný na sondě Evropské vesmírné agentury Mars Express.

Metan není v atmosféře marsu stabilní molekulou a vydrží v ní jen po jistou dobu. Vše tedy nasvědčuje tomu, že musí být určitým způsobem doplňován. Vědci zde vidí dvě možnosti, obě vědecky zajímavé, jednu však vskutku kardinální.

Metan může být zaprvé zdrojem sopečné činnosti, láva na povrchu i v podzemí planety by mohla tento plyn produkovat. Dosud však na Marsu nebyly žádné činné sopky pozorovány, přestože po jeho oběžné dráze obíhá a obíhala celá řada sond. Druhou možností je existence primitivního života, například mikrobů.

Dvě americké sondy, Spirit a Opportunity, které na povrchu Marsu přistály v lednu, nejsou schopny otázku původu metanu zodpovědět, protože jsou určeny pouze na geologický výzkum. Potřebná zařízení obsahovala sonda Beagle 2, se kterou bylo však ztraceno spojení během přistávacího manévru.

Zdroj: www.abicko.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů