Středa, 24. dubna 2024

Cementárna ve Štramberku bude

Cementárna ve Štramberku bude
Ekologové neuspěli se svými protesty proti výstavbě cementárny ve Štramberku na severní Moravě, kterou chce postavit firma Lasselsberger CZ. Ministerstvo životního prostředí zamítlo jejich odvolání týkající se vydání takzvaného integrovaného povolení Krajským úřadem v Ostravě. Toto povolení podmiňuje další přípravu investice. Včera to potvrdila mluvčí ministerstva Karolína Šůlová. \"Došli jsme k závěru, že investor splnil naše připomínky a zaručuje výstavbu moderního závodu,\" uvedla.
Spory o cementárnu se táhnou už několik let, ekologičtí aktivisté z Brna nejednou zpochybnili její opodstatněnost. \"Postoj Ministerstva životního prostředí nás nepřekvapil, svým způsobem jsme čekali, že k podobnému stanovisku dojde,\" reagoval včera zástupce sdružení Děti Země Miroslav Patrik. \"Podrobíme stavbu bedlivé veřejné kontrole, budeme se snažit prosadit ty nejpřísnější ekologické postupy,\" připojil.
Rozhodnutí ministerstva naopak potěšilo starostu Štramberka Jana Sochu. \"Je to velmi potěšující zpráva. V regionu získáme další nová pracovní místa,\" poznamenal. Nicméně dodal, že definitivně rozhodnuto bude až po vydání stavebního povolení.
Podle generálního ředitele Lasselsberger CZ Luďka Šíleného bude firma chtít vlastní výstavbu zahájit neprodleně po uzavření stavebního řízení, tedy v horizontu dvou až tří měsíců. \"Všechny potřebné dokumenty pro vydání stavebního povolení v nejbližších hodinách předložíme na stavební úřad ve Štramberku,\" uvedl. Podle něj ale zůstává otázkou, zda Děti Země znovu jednání nezablokují.
Ve svých záměrech investor počítá s roční produkcí 480 kilotun slínku, jenž je rozhodujícím polotovarem pro vlastní cement. Závod, který bude využívat místní ložisko vápence a odpad z vápenky Kotouč, v jehož areálu nová cementárna vyroste, zaměstná asi 130 lidí.
Stavbu cementárny by ještě mohl ohrozit fakt, že dodnes nejsou zcela vyřešeny soudní spory mezi společností Holcim, jakožto nástupnické organizace firmy Hirocem, a dceřinou společností Lasselsberger Calofrig o spoluvlastnictví firmy Kotouč Štramberk a o možnost vyrábět v těchto místech cement. \"Ze šestnácti dílčích sporů máme 12 kladných pravomocných rozhodnutí soudů, naši protivníci ani jediné,\" tvrdí Šílený.

Jak se proti cementárně odvolávaly Děti Země

[*] 16. 10. 2002 - Ministerstvo životního prostředí vydává kladné stanovisko o vlivu cementárny za životní prostředí se 114 podmínkami
[*] 5. 8. 2003 - První odvolání sdružení Děti Země
[*] 15. 1. 2004 - Krajský úřad v Ostravě vydává druhé povolení
[*] 10. 2. 2004 - Druhé odvolání Dětí Země
[*] 6. 4. 2004 - Ministerstvo zamítlo druhé odvolání Dětí Země
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů