Pátek, 29. března 2024

Rybářům začala pstruhová sezona

Rybářům začala pstruhová sezona
Pojizeří - \"Povolenek na letošní rok máme dost, ale mezi místními rybáři už není zájem,\" reagoval předseda turnovské organizace rybářského svazu Vladimír Müller na otázku, jak vidí letošní pstruhovou sezonu. Ta potrvá do konce srpna u pstruha obecného a u pstruha duhového do konce listopadu.
Podle rybářů se v posledních několika letech znatelně snížilo množství pstruhů a dalších lososovitých ryb. Pokles zaznamenávají vodní toky celé republiky a Pojizeří není výjimkou.

Příčin může být několik

\"Asi je to tím, že se životní prostředí nenávratně zhoršuje. Lososovitým rybám chybí v řekách mikroorganismy, kterými se živí,\" stanovil diagnózu Müller, jenž na Jizeře rybaří už půl století. Podle něj mají vymírání planktonu na svědomí čističky odpadních vod, které sice odstraní organické nečistoty, avšak chemické zbytky saponátů vypustí zpět do vody. Podle podzimních průzkumů má právě Jizera na středním toku jednu z nejšpinavějších vod.
Pokles počtu pstruhů zaznamenávají i semilští rybáři. \"Nechci spekulovat o tom, zda za to můžou saponáty. Jisté je, že za poslední dva až tři roky je úbytek ryb znát,\" potvrdil Martin Hubačík, hospodář MO ČRS Semily. Na mizení struhů z řek se mohl podepsat i vyšší zájem rybářské veřejnosti o lov. \"Zatímco místních rybářů je zhruba stejně, rok od roku přibývá hostujících lovců.\"
Dalšími negativními činiteli byla loňská sucha a jimi zaviněný úbytek vody nebo i rozmnožení volavek a norků, kteří ryby loví.
Semilská organizace obhospodařuje pstruhové úseky na Jizeře, Olešce a Vošmendě. Letos už vydala kolem šedesáti celoročních pstruhových povolenek, jež přijdou místní na 850 korun. Turnovská organizace naproti tomu hospodaří samostatně a počet ročních povolenek ustanovila na čtyřicet, za patnáct set korun pro vlastní členy.
Turnovští rybáři pstruhaří na Jizeře od Dolánek po Rakousy, na Libuňce a Veselce. Každoročně do svých úseků vysazují mladé ryby z vazovecké líhně. \"Byl jsem na obchůzce kolem Jizery. Zatím teče studená sněhová voda, ryby se drží u dna,\" vysvětlil Müller. Na první letošní výsadek pstruhů si Jizera bude muset ještě asi dva týdny počkat. Proto je úlovek zkraje sezony nevalný.
\"Byl jsem o víkendu rybařit. Něco jsem chytil, ale nebylo to nic moc,\" prozradil semilský rybář. Lovná míra pstruhů zůstává 25 cm. Na letošek se připravuje nový rybářský řád, dokud nebude schválen, platí stávající míry.

Moderní trendy lovu

Mezi rybáři celé Evropy se v posledních letech prosazují nové etické trendy, které reagují na snižování stavu ryb v řekách. Zjednodušeně se jim říká chytit a pustit, což situaci výstižně popisuje. Moderní rybáři neloví kvůli masu, ale pro potěšení ze samotného lovu. Ulovené ryby vracejí zpět do vody.
Právě turnovští rybáři dotáhli myšlenku k dokonalosti, ovšem u kaprovitých ryb. Do rybníka Roudný vysadili přes dvě stě starých vzrostlých kaprů. Místní i hostující zájemci si mohou ulovit kapitální kousek, vyfotografovat se s ním a vrátit jej zpět do rybníka.

Lososovitých ryb v řekách ubývá
rybáři pozorují v posledních letech úbytek pstruhů a dalších lososovitých ryb v řekách
na vině mohou být sucha, čističky odpadních vod vypouštějících do řek zbytky saponátů, větší počty rybářů
mezi rybáři se prosazují moderní etické trendy: nelovit kvůli masu a chycené ryby vracet do vody
Zdroj:Turnovský a semilský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů