Čtvrtek, 25. dubna 2024

Čistírna odpadních vod Synthesia je na prodej

Čistírna odpadních vod Synthesia je na prodej
Pardubice jsou na ní závislé, ale nechtějí se nechat tlačit ke zdi

Město Pardubice společně s vodárenskými společnostmi a obcemi v okolí řeší problém, zda využít nabídky Synthesie a odkoupit od ní biologickou čistírnu odpadních vod, která je v areálu této chemické firmy.
Synthesia, odštěpný závod Aliachem, nechce sama dál čistírnu provozovat, je ochotna ji prodat komukoliv. Stotisícové Pardubice jsou na ní závislé, jiná možnost čištění odpadu není. Touto skutečností se však nechce nechat přitlačit ke zdi.

Primátor: požadovaná cena je nesmyslná

\"Mluvil jsem teď s generálním ředitelem Synthesie Borovičkou. Cena, kterou Aliachem za čističku požaduje, je nesmyslná a v žádném případě ji nemíníme akceptovat,\" řekl Právu primátor Pardubic Jiří Stříteský (ODS).
Podle informací Práva byla cena vedením firmy stanovena (a znaleckými posudky podepřena) na 800 miliónů korun. To je asi tři čtvrtiny ročního rozpočtu Pardubic.
\"Čistička navíc vyžaduje další investice v odhadované výši 300 miliónů korun. Nechali jsme si vypracovat studii u České znalecké a ta nabídla podstatně přijatelnější alternativy,\" dodal primátor.

Peníze chybějí

\"Nová čistírna by byla levnější, řekněme, že by přišla na polovinu. Navíc lze počítat s dotacemi, které by ze Státního fondu životního prostředí a fondů Evropské unie mohly pokrýt až 70 procent nákladů. S výsledky této studie jsem seznámil i ředitele Synthesie Borovičku a je na Aliachemu, jak tyto informace vyhodnotí, kam půjde s cenou současné čističky,\" poznamenal Stříteský.
Město Pardubice nemá prostředky na koupi čistírny, ani kdyby Aliachem šel s cenou za čistírnu Synthesie dolů. Na druhou stranu Aliachem nemá možnost efektivně tlačit, hrozit odmítnutím zpracování odpadu z městské kanalizace. Technologie spojeného biologického a chemického čištění je na něm závislá, ani teoreticky by se Synthesii nepodařilo vlastní chemický odpad vyčistit bez komunálního.

Rozhodnutí by mělo padnout do července

\"To je jedna z věcí, kterých jsme si vědomi. Kupovat čistírnu není jako kupovat párek u stánku. Město si může dnes ještě půjčit na výstavbu víceúčelové sportovní haly 150 miliónů korun, ale to je poslední dluh, dál už ani korunu,\" naznačil výchozí finanční pozici města primátor Stříteský.
Rozhodnutí by mělo padnout do letošního 30. června. Jak město, tak vedení Synthesie neodkrývá karty, diplomaticky hovoří o potřebě zachování dobrých vzájemných vztahů, ale jednání pravděpodobně ještě budou dost tvrdá.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů