Čtvrtek, 28. března 2024

Člověk není vetřelec, ale součást přírody, míní hejtman

Člověk není vetřelec, ale součást přírody, míní hejtman
Protivín - V těchto dnech se uskutečnila dlouho připravovaná návštěva hejtmana Jihočeského kraje Jana Zahradníka. Přijel si prohlédnout hospodaření Školního rybářství v Protivíně. Protože krajský úřad je zřizovatelem protivínského rybářství, hejtmana hlavně zajímalo, jaký je stav zejména rybníků, poničených předloňskou povodní. Jak se Jan Zahradník vyjádřil, kraj považuje rybníky nejen za prestižní majetek, ale rovněž za nezaměnitelný a ojedinělý krajinotvorný prvek. Se stavem rybníků, které jsou ve správě protivínských rybářů, byl velice spokojen a jak uvedl, dnes už by nezasvěcený pozorovatel těžko poznal, kterými místy se ničivá povoděň či přívalové deště přehnaly.
\"Nesmíme však zapomínat, že většina rybníků vznikla rukama našich předků uměle a jejich posláním je intenzivní chov ryb. K tomu je zapotřebí dostatek odborníků, které právě školní rybářství pomáhá vychovat. Nejsem zastáncem teorie, že člověk je v přírodě vetřelcem. Je její přirozenou součástí, a tak se také musíme na jeho působení v přírodě dívat,\" řekl hejtman Jan Zahradník.
Reagoval tak na nejrůznější, někdy přehnané ekologické aktivity, které razí teorie o minimálních zásazích do přírody. Právě soustavy rybníků označil za unikátní technickou památku, kterou ovšem nesmíme chápat jako skanzen.
\"Prosazuji rozumnou ochranu přírody, ale ne v tom smyslu, že se bude finančně kompenzovat skutečnost, že se na rybníku nic nedělá. Tyhle snahy vidíme třeba v zemědělství a nemyslím, že by byly vždy prospěšné,\" dodal Jan Zahradník.
Jako dostatečnou označil aktivitu Natura 2000, i když i u ní lze spatřovat určité formy lidově řečeno přehnané ochrany. Přibližně miliardová kompenzace, kterou si projekt Natura 2000 vyžádá, se bude muset získat z jiné produkce, a to v současné ekonomické situaci není nijak pozitivní jev.
\"Vždy musíme hledat přijatelnou střední cestu, tedy rozumný kompromis. S ohledem na rybáře mám třeba na mysli ochranu vyder, nebo kormoránů,\" uvedl hejtman Jan Zahradník.
Zdroj:Písecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů