Středa, 24. dubna 2024

Smlouva pomůže ochraně přírody na dolní Moravě

Smlouva pomůže ochraně přírody na dolní Moravě
LEDNICE - Několikaleté úsilí o rozšíření Biosférické rezervace Pálava završil v pondělí dopoledne oficiální podpis zakládací smlouvy obecně prospěšné společnosti Biosférické rezervace Dolní Morava (BRDM).
Ochránci přírody ze Správy Chráněné krajinné oblasti Pálava se již několik let snažili, aby bylo biologicky cenné území Pálavy rozšířeno o neméně významné oblasti Lednicko-valtického areálu a lužních lesů u soutoku Dyje a Moravy. Vypracovali projekt rozšíření, který zpočátku nenašel odezvu u Lesů České republiky. Lesníci dokonce vypracovali konkurenční projekt a vzájemná rivalita na řadu měsíců zdržela přípravu.
Nakonec ale obě strany nalezly společnou řeč a podařilo se přesvědčit také starosty obcí na území budoucí rozšířené rezervace, aby zastupitelstva potvrdila změnu hranic. Výsledný projekt předpokládá odloučení sídla BRDM od mikulovské Správy CHKO Pálava.
V pondělí se zástupci ustavujících společností a ministerstva životního prostředí setkali v Lednici, aby podepsali zakládací listinu. \"Všichni si uvědomili rozsah morální odpovědnosti vyplývající z faktu, že území, ve kterém se nachází biosférická rezervace Dolní Morava, je součástí světového přírodního a kulturního dědictví,\" uvedl před podpisem listiny vedoucí Správy CHKO Pálava Jiří Matuška.
Je to podle něho dáno především tím, že celá oblast je přírodovědně nesmírně bohatá a zároveň dlouhodobě ovlivňovaná člověkem a jeho krajinnými aktivitami. Jedná se o světově významný a zajímavý typ kulturní krajiny, dosud výrazně využívaný lidmi.
Posláním nové instituce je především sladit ochranu přírody a její využití, přičemž do rozvoje krajiny budou zapojeni odborníci a zástupci samosprávy a státní správy.
\"Předpokládáme, že pravidelná činnost společnosti bude zahájena v podzimních měsících tohoto roku. V jeho druhé polovině vybereme ředitele a další personál. Proto bude asi prvním výstupem k veřejnosti podzimní seminář k prezentaci záměrů a směrů působení společnosti BRDM,\" doplnil zástupce Lesů České republiky Jan Vybíral.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů