Pátek, 19. dubna 2024

Chemička se brání nařčení, že znečišťuje řeku Bílinu

Chemička se brání nařčení, že znečišťuje řeku Bílinu
Ústecký Spolek pro chemickou a hutní výrobu (Spolchemie) podle vyjádření svého vedení odmítá nařčení ekologů, že znečišťuje řeku Bílinu.

\"Od ledna loňského roku procházejí veškeré odpadní vody Spolchemie třemi vlastními čističkami a poté jsou svedeny k dočištění do komunální čistírny v Neštěmicích,\" informoval Právo generální ředitel Spolchemie Martin Procházka. Díky tomuto opatření, které připravovala Spolchemie již od roku 1999, bylo dosaženo zásadního poklesu znečištění odpadních vod odtékajících do Labe a Bíliny.
Na pokles množství řady látek vypouštěných ze Spolchemie do vod Bíliny poukazuje také zpráva MŽP ČR o stavu ochrany vod v České republice. K dalšímu razantnímu snížení dochází právě při přepojení vod na neštěmickou čističku. Podstatné zlepšení čistoty Labe připouští i většina ekologických organizací, které situaci monitorují.
\"Poslední půlkilometrový úsek řeky Bíliny, kam Spolchemie své vody vypouštěla, se naopak otevřel pro migraci ryb z řečiště Labe do Bíliny,\" konstatoval Procházka.
Další úsek Bíliny směrem od Ústí nad Labem k Mostu však zatím významné pokroky ve zlepšení čistoty nezaznamenal. Znečištěny zůstávají i sedimenty řeky Bíliny v blízkosti jejího ústí do Labe, které jsou poznamenány vypouštěním různých látek v minulosti. Jejich vyčištění se však připravuje jako součást odstranění starých ekologických zátěží v rámci sanace podloží závodu ústecké Spolchemie. \"V současné době jsou vedena jednání s FNM, který na základě ekologických smluv odstranění starých ekologických zátěží ve Spolchemii financuje,\" dodal generální ředitel Spolchemie.
Díky nově vybudovanému automatickému systému řízeného odstavování tří vlastních čističek odpadních vod ve Spolchemii a využití retenčních kapacit kanalizace se navíc snížila i možnost přepadů vod do Bíliny.
Tím i zásadně pokleslo množství vod, které volně přetékají za silných přívalových dešťů, kdy je právě zadržován a regulován odtok vody z čističek. \"Přepadem do Bíliny se mohou dostat prakticky pouze dešťové vody jen za skutečně vydatných srážek,\" uvedl Procházka.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů