Pátek, 19. dubna 2024

Mezi ministerstvy nedošlo k dohodě o ptačí oblasti na Bohumínsku

Mezi ministerstvy nedošlo k dohodě o ptačí oblasti na Bohumínsku

OSTRAVA - Na ministerstvu životního prostředí dnes proběhlo meziresortní projednání návrhu na vyhlášení ptačích oblastí v rámci soustavy Natura 2000, kterou má v důsledku vstupu do Evropské unie povinnost vytvořit i Česká republika. Na jednání se nejvíce mluvilo o oblasti Heřmanský stav-Odra-Poolzí na Ostravsku. Vyhlášení této ptačí oblasti se snaží zabránit ministerstvo průmyslu a Krajský úřad Moravskoslezského kraje. Protože na jednání nedošlo k žádnému kompromisu, problém budou řešit ještě v průběhu léta ministerští náměstkové.

Na dnešním meziresortním projednání navržených ptačích oblastí v soustavě Natura 2000 se potvrdilo, že Heřmanský stav patří k jednomu z nejkonfliktnějších území. Okolí obce Dolní Lutyně chce ministerstvo průmyslu a krajský úřad využít k výstavbě strategické průmyslové zóny. Oba úřady zaslaly ministerstvu životního prostředí svá negativní vyjádření, na projednání připomínek nicméně nedorazil žádný zástupce připravený o problému jednat. Na druhé straně se projednání zúčastnili zástupci místních obyvatel, kteří s výstavbou průmyslové zóny nesouhlasí. Ti přijeli podpořit vyhlášení ptačí oblasti v původním rozsahu a přivezli s sebou tisíc podpisů svých spoluobčanů.

Protože se konflikt mezi zájmy ministerstva životního prostředí, ministerstva průmyslu a kraje dnes nepodařilo vyřešit, bude předmětem jednání náměstků ministrů. Ti by se měli sejít ještě během léta. Česká republika se totiž zavázala vyhlásit systém chráněných území Natura 2000 do data svého vstupu do EU, tedy 1. května 2004. Protože celý proces je již dnes značně zpožděn, České republice hrozí finanční sankce. Po projednání na úrovni náměstků ministrů by se měla návrh na vyhlášení ptačích oblastí projednat vláda, což proběhne zřejmě na podzim tohoto roku.

Zdroj: www.Arnika.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů