Pátek, 26. dubna 2024

Přednost dostala podpora, která je proti koncepci

Přednost dostala podpora, která je proti koncepci
Podpora podhorských oblastí, méně příznivých pro farmaření, a také dotování nepotravinářské zemědělské výroby. To jsou dva z pilířů, na nichž staví svoji reformovanou agrární politiku Brusel a k nimž se letos přihlásila nová česká koncepce agrární politiky.
Tyto podpory mají vést především k tomu, aby se jednak udržely farmy i v podhorských oblastech (jinak se venkov vylidní), jednak zmírnila nadvýroba surovin pro výrobu potravin.
Ministerstvo zemědělství však dalo najevo, že má v praxi jiné priority, než jaké prosazuje v koncepci. Ukazuje se totiž, že nyní chybějí dotace právě na ty klíčové programy, které by měly při financování dostat přednost: na rozvoj venkova a na produkci bionafty z řepky.
\"Je samozřejmé, že na ministerstvo tlačí nejrůznější lobby a prosazují své zájmy. Ale od toho je přece koncepce, aby se dodržovala i v praxi. Jinak je to jen cár papíru,\" říká Stanislav Němec, předseda Asociace soukromého zemědělství.
Když loni ministr zemědělství Jaroslav Palas protlačil do letošního státního rozpočtu vyšší výdaje než obvykle, na peníze pro rozvoj venkova (dotuje se z nich především podhůří) přitom jakoby zapomněl. Zatímco takzvané přímé platby na produkci rolníkům zajistil, na rozvoj venkova se spokojil se zhruba třetinovou částkou, než jakou mohli rolníci získat.
\"Nevidím v tom problém, další peníze se uvolní, jakmile o ně zemědělci budou žádat,\" prohlašoval tehdy Palas. Ministerstvo financí jeho slib potvrzovalo s tím, že zdroje najde. Když agrární podnikatelé spustili křik, že chtějí záruky černé na bílém, dostalo se jim odpovědi: stejně nebude zájem o tento druh dotací tak velký, buďte v klidu.
Teď se ale ukázalo, že zájem převyšuje Palasovy zdroje. A protože Ministerstvo financí se nyní k příslibu doplatku dotací nehlásí, uvažuje už Palas o tom, jak dotace do podhůří zkrátit, případně omezit některé ekologické podpory.
Obdobně podcenilo Ministerstvo zemědělství program na výrobu bionafty. Před několika týdny Brusel přitom Česku schválil výjimku, podle níž bude moci tento program dotovat až do roku 2006 jinak, než jak unie běžně povoluje. Toto diplomatické vítězství se však zatím mění v prohru. Palas si dopředu peníze na bionaftu nevyčlenil a teď mu je vláda odpírá poskytnout.
Zdroje na prioritní dotace přitom rolníci měli. Celkové podpory se totiž letos zvýšily oproti loňsku zhruba o deset miliard korun.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů