Pondělí, 29. dubna 2024

Muzeum Kroměřížska otevřelo interaktivní výstavu věnovanou sušení ovoce

Muzeum Kroměřížska otevřelo interaktivní výstavu věnovanou sušení ovoce

Muzeum Kroměřížska dnes otevřelo interaktivní výstavu nazvanou Někdo to rád sušené. Návštěvníci se jejím prostřednictvím seznámí se sušením ovoce. Dozvědí se ale také informace o významu stromů pro člověka a přírodu, o hmyzu, opylovačích, využití ovoce v kuchyni i jiných způsobech jeho uchovávání, sdělila ČTK mluvčí muzea Martina Malá. Výstava potrvá do 22. září.

Plody ovocných stromů tvoří nedílnou součást lidského jídelníčku od pravěku. Jejich sezonní využití však v minulosti omezovala krátká doba, po kterou si udržovaly čerstvost. Proto až do rozvoje konzervárenského průmyslu se do 20. století jako nejlepší metoda jejich uchování využívalo sušení. "Výstava v Malé galerii představí unikátní historické exponáty a zajímavé informace nejen o historii a tradici sušení ovoce a využití v jídelníčku, ale i o jeho zpracování jinými způsoby," uvedla kurátorka výstavy Martina Václaviková.

Výstava je doplněná o interaktivní prvky, například dřevěný model zmenšené tradiční dvoukomorové sušárny ovoce. "Tato sušárna byla vyrobena v měřítku 1:2. Zájemci si vyzkoušejí, jak se v takové sušárně pracuje - od obsluhy pece, skládání ovoce na lísky, jeho přebírání až po finální sesypávání," uvedla kurátorka.

Dnes si sušené plody většinou lidé spojí jen s pečením, ale v minulosti se podle autorů výstavy využívaly třeba i na slavnostní tabuli. "Valaši sušené ovoce dokonce dodávali až do Vídně nebo Budapešti. Obliba sušení začala v první polovině 20. století slábnout, v dnešní době se však zase postupně pomalu vrací," uvedla Malá.

Muzejníci k výstavě přichystali edukační program pro mateřské a základní školy. Na děti čeká například model květu jabloně, žáci se také dozvědí informace o funkcích ovocných stromů v přírodě nebo o opylovačích.

Výstava Někdo to rád sušené je výsledkem dlouhodobého výzkumu historických sušáren ovoce autorů z Muzea regionu Valašsko. V soutěži Gloria musaealis získala zvláštní ocenění v kategorii Výstava roku 2021. V Kroměříži si ji návštěvníci mohou prohlédnout denně mimo pondělí, a to od 9:00 do 12:00 a od 12:30 do 17:00. Přes letní prázdniny bude výstava otevřena i v pondělí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů