Pátek, 29. března 2024

Nová studie pro Velké Dářko je kompromisní

Nová studie pro Velké Dářko je kompromisní
I přes dosavadní odmítavý postoj správy Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy (CHKO) ke stavbě gigantického rekreačního komplexu u Velkého Dářka není pode starosty Škrdlovic Ivana Hořínka (SNK) projkekt ohrožen.

Negativní stanovisko ochránců přírody se totiž dotýká pouze dvaceti procent území vybraného pro záměr rekreačního komplexu. Hořínek vidí cestu v dohodě s ochranáři, kteří se další diskusi také nebrání.
Zájem o výstavbu rekreačního komplexu projevili holandští investoři. Areál má vyrůst mezi obcemi Škrdlovice, Karlov a rybníkem Velké Dářko. Obce mají zabezpečit všechny potřebné náležitosti k zahájení územního plánování celého rekreačního komplexu i s přilehlými objekty. Záměr počítá s výstavbou až dvou set padesáti ubytovacích jednotek formou domků a hotelových apartmánů.
Turistické centrum ale zasahuje až k údolní nivě Karlovského potoka, ve které žije a roste celá řada chráněných živočichů a rostlin. Právě to se nelíbí ochráncům přírody, kteří také v tom smyslu před časem vydali k projektu zamítavé konzultační stanovisko. Podle něho projekční kancelář upravuje studii záměru.
V současné době už má starosta Škrdlovic Ivan Hořínek k dispozici návrh podoby rekreačního centra podle nejnovější varianty D. Ta počítá s rozmístěním všech ubytovacích kapacit do čtyřech míst. Tím by se značně snížilo zatížení území, kde měly původně stát nahuštěné všechny ubytovací kapacity. \"Jednalo by se o rozmístění asi stovky ubytovacích jednotek jinam. Část by byla u Škrdlovic, další mezi Škrdlovicemi a Karlovem. Volíme také smíšenou výstavbu domků a apartmánů v bytových domech,\" přiblížil Hořínek. Vedle odlehčení lokality v blízkosti Karlovarského potoka navrhuje nováší varianta i jeho úpravu do původních meandrů. To ale ještě musí také posoudit správa CHKO.
\"Není jisté, co by takový zásah provedl s chráněnými druhy, které tam jsou. V našem konzultačním vyjádření je také zmíněn zákaz jakýchkoli staveb, které by nezlepšovaly prostředí,\" konstatoval Jaromír Čejka ze správy CHKO. Podle jeho sdělení ochránci přírody ještě další návrh k posouzení nedostali. Rozhodně se ale nebrání dalším jednáním, která by přinesla kompromisy. Podle Hořínka by mohly ochraně přírody pomoci i dva zamýšlené tunely na silnici první třídy, která přetíná území plánované k zástavbě. Sloužily by nejenom lidem, ale speciální cesty by mohli využívat například obojživelníci.
V současné době dokončují projektanti urbanistickou zastavovací studii zóny, na jejímž základě se bude moci zpracovat dokumentace pro územní řízení. Urbanistická studie má být dokončena koncem srpna a během září se začne zpracovávat dokumentace pro územní řízení. Ta by měla být hotová do konce letošního roku. V průběhu příštího jara by mohlo být vydané územní rozhodnutí. Podle informací starosty Ivana Hořínka počítá záměr rekreačního areálu s investicí až jeden a půl miliardy korun.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů