Pátek, 29. března 2024

Velké šelmy se vrací do našich lesů

Velké šelmy se vrací do našich lesů

ZLÍNSKÝ KRAJ - Vlci, medvědi ale i lišky, kuny nebo vydry. To jsou šelmy, které obývají lesy, louky a pole ve Zlínském kraji.

Před několika desítkami let sotvakdo předpokládal, že se do Beskyd ještě vrátí všechny tři naše velké šelmy - rys, vlk a medvěd, najednou. \"V České republice jedině Beskydy mají všechny tři velké šelmy. Často lidé říkají, že je zde vysadili ochránci. Není tomu tak,\" tvrdí pracovnice správy CHKO Beskydy v Rožnově pod Radhoštěm a odbornice na šelmy Dana Bartošová.

Beskydy totiž navazují na Slovensko. Odtud se tyto šelmy postupně rozšířily zpět. \"Během několika posledních desetiletí se v Beskydech vytvořily nové rysí, medvědí a vlčí populace. Někteří jedinci pronikají i do dalších lesnatých oblastí na západ od Beskyd, například do Hostýnských vrchů,\" vysvětluje Dana Bartošová.

Podle ní se velkých šelem až na výjimky nemusí lidé vůbec bát, protože tato zvířata jsou nesmírně plachá. \"Výjimkou může být pouze medvěd když se lekne nebo medvědice s medvídětem, která může z obavy o mládě na člověka zaútočit. V Beskydech se ale nestal jediný případ, kdy by velká šelma napadla člověka,\" říká.

V této oblasti se mimo velké šelmy vyskytuje ale spousty dalších predátorů. \"Vzácně je to vydra říční. Ta žije kolem vodních toků. Pak je to kuna lesní, tchoř tmavý, liška obecná,\" vypočítává pracovnice CHKO Beskydy. V Beskydech se objevuje vzácně také psík mývalovitý, který k nám zabloudil až z daleké Asie.  Odborná literatura uvádí, že z východu byl přesazen na západ Ruska odkud se postupně dostal do Skandinávie a vzácně do českých zemí.

Velice vzácná je také kočka divoká. Mezi ty nejmenší šelmy pak patří lasice kolčava nebo lasice hranostaj. Hranostaj má v zimním období bílý kožíšek a černý zůstává jenom konec ocásku. V minulosti byl proto hojně loven, protože šlechta si z kůže vyráběla známý hermelín.

Lasicovitá šelma je také jezevec lesní. Tento převážně noční živočich vytváří typické podzemní brlohy se spletitým labyrintem chodeb a větracích šachet.
\"Všechny šelmy se snaží žít skrytě. Dokáží však existovat i blízko lidských obydlí. Vzhledem k osídlení beskydské oblasti a zejména Valašska, kde se zástavba rozšířila až na horské hřebeny, může se do blízkosti člověka dostat podobně jako kuna skalní nebo liška, také vlk,\" tvrdí Dana Bartošová. Nelze přitom ale hovořit o jejich přemnožení nebo nenormálním chování. \"Šelmy žijí tam, kde najdou potravu a žije jich tolik, kolik se jich může uživit,\" dodává


Bílé Karpaty velké šelmy nemají
Narozdíl od Beskyd se například v Bílých Karpatech s velkými šelmami potká náhodný návštěvník jen výjimečně. \"Rys ostrovid? Asi jeden pár natrvalo. Občas se k nám zatoulají mladší rysi ze Slovenska. Medvěd se vyskytuje jen sporadicky. Naposledy jsme našli stopy na Javorníku nad Veličkou,\" vysvětluje šéf správy CHKO Bílé Karpaty Pavel Bezděčka. O vlkovi dokonce v Bílých Karpatech neslyšeli už několik desítek let. \"Narozdíl od Beskyd, které navazují na velký komplex, který spojuje Slovensko i Polsko, jsou Karpaty jenom úzký hustě osídlený hřbet. Tyto šelmy potřebují větší prostor,\" říká Bezděčka.

Bílé Karpaty jsou ale bohaté na takzvané malé šelmy. \"Běžná je liška obecná nebo kuna skalní. Kuny žijí i ve městech a lidé si ji často spletou s kočkou,\" říká Pavel Bezděčka. Dalšími dravci Bílých Karpat je vydra říční, jezevec lesní a stejně jako v Beskydech lasice a tchoř. \"Vzácná je kuna lesní a vydra, které se poměrně daří v řece Vláře,\" dodává pracovník CHKO Bílé Karpaty.

O výskytu malých šelem mají relativně nejpodrobnější přehled myslivci. \"V každém případě, žádnou šelmu člověk jenom tak v lese nepotká. Jsou nesmírně plaché,\" podotýká pracovník městského úřadu Vsetín Dušan Pinďák, který má na starosti myslivost. \"Velké šelmy jako je medvěd nebo vlk se podle mě vyskytují u nás sezónně,\" říká Dušan Pinďák.

Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů