Pátek, 29. března 2024

Ochránci navrací původní ovocné stromy krajině

Ochránci navrací původní ovocné stromy krajině
Děčínsko - Zachránit původní odrůdy ovocných dřevin si dali za cíl pracovníci Správy Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce.
\"Zajímají nás ovocné dřeviny, které se zde pěstovaly v první polovině minulého století. Byly to stromy, které do zdejší krajiny patří,\" řekl Petr Bauer ze správy CHKO.
Z objevených stromů odebírají pracovníci CHKO rouby a vysazují je na Kamenické Stráni, kde mají svůj genofond. Ten dnes obsahuje zhruba padesát ovocných odrůd.
\"Protože jde většinou o vysokokmeny, najdou těžko uplatnění v ovocných zahradách u chalup. Proto se snažíme zakládat nebo obnovovat ovocné aleje. Jedna z nich je při silnici z Bynovce na Růžovou, druhou jsme založili na polní cestě před Markvarticemi,\" upřesnil Petr Bauer.
Při záchraně původních ovocných odrůd nemají pracovníci CHKO na zřeteli jen historická a estetická hlediska.
\"Dnešní odrůdy jsou vyšlechtěny převážně k přímému konzumu. Dříve však existovaly odrůdy se speciálními vlastnostmi - vhodné k moštování, na sušení, ke skladování. Původní odrůdy jsou také daleko odolnější k nákazám a k horším klimatickým podmínkám. Šlechtitelům tak zůstane zachován cenný genetický materiál,\" vysvětlil Vladislav Kopecký, který je odborným garantem projektu.
K záchraně původních dřevin je nejvyšší čas.
\"Stromy, o které se zajímáme, se mohou dožít stáří okolo sta až stopadesáti let. Většina dochovaných stromů se již této hranici blíží,\" dodal Vladislav Kopecký.
Zdroj:Děčínský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů