Úterý, 30. dubna 2024

Město bude varovat lidi po telefonu

Město bude varovat lidi po telefonu
Hradec Králové - Automatický výstražný systém, který by měl varovat obyvatele města před povodněmi prostřednictvím telefonních linek, připravuje hradecká radnice. V současné době slouží k informování lidí hlasové sirény.

Požadavky prověří komise
"Je to nadstandard, který nemají všechna města stejné velikosti. Podmínkou pro brzké spuštění systému je shromáždění co největšího množství dat z povodňových plánů, které musí zpracovat majitelé rodinných domků, chat, chalup a garáží," řekla Marie Křenková z odboru životního prostředí radnice.
Formuláře povodňového plánu radnice umístila na internetové stránky města www.hradeckralove.org. Do dokumentu by lidé měli vypsat svou činnost a postup v době ohrožení, počet členů domácnosti, uvést zvlášť lidi starší šedesáti let nebo tělesně postižené, s čím by potřebovali pomoci a podobně.

"Plány ve dvou originálních vyhotoveních musí lidé přinést na podatelnu radnice. Povodňový orgán města je posoudí a prověří, jestli požadavky například na pomoc hasičů nejsou přehnané. Výsledek lidem zašleme písemně společně s potvrzeným plánem, který bude zařazen do systému. Údaje v dokumentech však musí průběžně aktualizovat," dodala Marie Křenková.

Břehy Labe se změní
Do automatického výstražného systému se již zapojilo asi sto padesát majitelů rodinných domků, kterým radnice zajistila pomoc s vypracováním povodňového plánu u odborné firmy po školení v loňském roce.
Na internetu se zájemci mohou zároveň na mapách záplavových území přesvědčit, v jakém ohrožení budou jejich objekty v případě povodní. Aplikace umožňuje identifikaci krizových míst s vyznačením únikových cest z ohrožených území.
Podle primátora Oldřicha Vlasáka je město na živelní katastrofu dobře připraveno.
"Máme ochranu na stoletou vodu a k tomu padesát centimetrů navíc. S ředitelem Povodí Labe jsme se dohodli, že společnost v následujícím roce ještě upraví břehy řeky od Aldisu ve směru na Předměřice," dodal primátor.
Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů