Pátek, 29. března 2024

Koupací den bude příští rok v celé Evropě

Koupací den bude příští rok v celé Evropě

PRAHA – Koupací den, jehož tradici v České republice zavedlo sdružení Arnika před třemi lety, dostane v příštím roce celoevropský rozměr. Evropská říční síť se sídlem ve Francii se totiž rozhodla zorganizovat Evropský den koupání v řekách. Mělo by se ho zúčastnit nejméně 100 000 lidí ve všech zemích EU. Pořadatelé počítají, že koupání proběhne na více než 400 místech. V České republice bude akci zajišťovat sdružení Arnika. Datum je stanoveno na 17. července 2005.

Evropský den koupání v řekách se nebude konat každoročně, jako to dělá Arnika v České republice, ale v pětiletých periodách, tedy v letech 2005, 2010 a 2015. „Tento výběr není náhodný,“ říká předseda Arniky Ing. Vlastimil Karlík. „Souvisí s důležitými kroky při naplňování Rámcové směrnice o vodách Evropské unie. Podle této směrnice má být v Evropě dosažen dobrý ekologický stav všech vod právě do roku 2015. Hlavní myšlenkou akce je získat zájem a podporu veřejnosti pro další zlepšování ekologického stavu evropských řek,“ uvedl Karlík.

„Daří se nám vracet do řek lososa, ale chceme, aby se do nich vrátil i člověk,“ vysvětlil duchovní otec celé akce, Roberto Epple z Evropské říční sítě.

„V České republice máme na co navázat,“ podotkl Vlastimil Karlík. „Ve spolupráci s německými partnery Arnika připravovala 1. mezinárodní den koupání v Labi, na který v následujících letech navázaly Slavnosti Labe, rovněž spojené s koupáním v řece. Setkali jsme se přitom s velkým ohlasem veřejnosti a v letošním roce se lidé koupali dokonce i v dešti a za velmi studeného počasí. To je pro nás důkazem, že svůj vztah k řece berou opravdu vážně,“ dodal Vlastimil Karlík ze sdružení Arnika.

Tisková zpráva sdružení Arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů