Sobota, 20. dubna 2024

Klimatosaurus dorazil do Horního Jiřetína

Klimatosaurus dorazil do Horního Jiřetína
Nafukovací obludu dotáhli ekologové z Hnutí Duha k podpoře a zatraktivnění vzdělávací výstavy

Do Horního Jiřetína na Mostecku ve středu dopoledne dorazila devítimetrová obluda z fosilních časů uhelné a ropné energetiky, aby podpořila obyvatele obce, protestující proti postupující těžbě hnědého uhlí.
Figurínu klimatosaura uhložravého dotáhli do vesnice ekologové z Hnutí Duha, aby podpořili občanskou iniciativu Hornojiřetínských a zatraktivnili vzdělávací výstavu.

Pozor na dopady

"Zastaralý průmysl je stejně těžkopádný jako dinosauři a stejně jako oni jednou vymře," upozorňují ekologové. Vzdělávací výstava má upozornit na to, jak významně české uhelné elektrárny, auta, těžký průmysl či plýtvání energií přispívají ke globálním změnám podnebí.
"Chceme veřejnost upozornit na dopady měnícího se klimatu na život lidí v našich městech a obcích," uvedl Petr Holub z Hnutí Duha.
Po Mostecku bude figurína upozorňovat na ekologická nebezpečí i v centru Prahy a Brna, pak se vydá na cestu po dalších městech. Během své pouti navštíví jedenadvacet zemí a zastaví na padesáti místech.

Jak zastavit katastrofu

Plíživě se blížící ekologickou katastrofu může podle Holuba zastavit podpora obnovitelných zdrojů energie, moderních čistých technologií, ekologické daňové reformy nebo rozvoj veřejné dopravy.
Do Horního Jiřetína obludu přivedl boj obyvatel proti návrhu energetické koncepce státu, podporovaný ministrem průmyslu a obchodu Milanem Urbanem. Vnímají ji jako snahu pustit těžaře do obce se zdůvodněním, že jde o veřejný zájem. "Je to zločinná koncepce, která nemá s veřejným zájmem nic společného. Pokud ji vláda schválí, naberou naše protesty úplně jiné rozměry. Jsme připraveni sáhnout i k občanské neposlušnosti," řekl už dříve Právu zástupce nespokojených obyvatel Vladimír Buřt. Urban označil limity z roku 1991 za politické rozhodnutí, poplatné době, kdy nebyly nastavené standardní, právní mechanismy. S tím souhlasí i ústecký hejtman Jiří Šulc. Ten by byl dokonce rád, kdyby o limitech nerozhodovala vláda, ale region.
"Do pěti až šesti let je nahradí územní plán Ústeckého kraje, který uzákoní dohodu mezi obcemi dotčenými těžbou a uhelnými firmami," uvedl Šulc.

Proti limitům i MŽP

Proti zrušení limitů se kromě ekologů postavilo také ministerstvo životního prostředí. "Pokud bychom hranice těžby zrušili, uvrhneme severní Čechy opět do nejistoty. Hornictví navíc nabízí jen časově omezený počet pracovních míst," řekl ministr Libor Ambrozek při loňské návštěvě Mostecka.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů