Pátek, 29. března 2024

V dohledu jsou plovárny s "biotopem"

Léto sice končí, ale už nyní mnozí uvažují, kde se vykoupou příští rok bez zdravotního rizika. Možnost tradiční koupele v čisté řece a rybníce je ale stále vzácnější.
V dohledu jsou plovárny s "biotopem"
Ačkoliv čistota vody v přírodních nádržích a tocích nemusí přímo korelovat s její zdravotní nezávadností, většina lidí dává přednost opticky čisté, tedy průhledné vodě.

Roste poptávka jak po zahradních bazénech v malém měřítku, tak po kvalitních veřejných plovárnách a aquaparcích, kde hygienickou nezávadnost vody zaručuje zpravidla její chemické ošetření. Bazénová chemie nejen zabíjí patogenní agens, ale odstraňuje i vodní plankton, který má schopnost vodu čistit. Koupání v chemicky ošetřené vodě však u citlivějších osob může vadit nejen pokožce, ale i očím a při vypití může způsobovat i slabší otravy.

V sousedním Rakousku a Německu se začíná využívat nová technologie pro koupání spojující v sobě požadavky na koupání v čisté a zdravotně nezávadné vodě. V takzvaném biotopu, umělé vodní nádrži, se voda čistí pomocí rostlin a mikroorganismů ve štěrkovém loži, kde se rozkládají a spotřebovávají živiny z veškerých nečistot a odumřelých částí rostlin. U nádrží určených pro koupání vyčistí pobřežní pás rostlin vodu do té míry, že pro rozvoj řas, sinic a patogenních agens ve vodě nezůstává dostatek živin. Zhruba polovina vodní plochy je pak určena ke koupání, druhá tvoří čisticí zónu s mokřadními rostlinami. Zde navíc nacházejí útočiště četné druhy hmyzu, ale i obojživelníci a ptáci. Umělý rybník tak zvyšuje lokálně biodiverzitu a esteticky oživuje prostředí. Obě zóny jsou jednoduše odděleny a u větších nádrží podporuje přirozenou cirkulaci vody přečerpávání.

Oproti klasické plovárně dochází k úspoře vody, energie nutné pro cirkulaci a filtraci vody a nákladů za chemickou úpravu vody. Plovárna s přírodním čištěním vody je vlastně umělým bezpřítokovým rybníkem izolovaným od podloží fólií s řízenou cirkulací vody. Jeho výstavba je výrazně materiálově úspornější a tím i levnější než stavba klasické plovárny. Využití biotopu v malém pro koupání, zkrášlení a zpestření prostředí i úpravu mikroklima zahrady se už objevuje i v ČR. Rozšíření "biotopu" jako veřejného koupaliště je nejen záležitostí firem, ale je závislé i na postoji hygieniků. Svým charakterem bude pravděpodobně tento typ koupaliště posuzován jako koupaliště přírodní, u kterého se aplikují jiné normy pro posouzení kvality vody.

O této nové technologii pořádá Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity pro zájemce z řad veřejnosti, samospráv i potenciálních realizačních firem, 16. září v Českých Budějovicích jednodenní konferenci s exkurzí. Bližší informace najdete na www.rosa.cz.
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů