Pátek, 29. března 2024

Kon-Tiki bude mít následovníka - vor Tangaroa

Kon-Tiki bude mít následovníka - vor Tangaroa
Účastníci výpravy plánují, že vyplují z Peru směrem k Polynésii 28. dubna příštího roku. Letos v prosinci začnou svůj vor stavět ze dřeva stromu balsovníku. Výpravu, jejíž náklady se předpokládají v přepočtu asi 24 miliónů českých korun, finančně podporuje norské  ministerstvo   životního   prostředí  a Muzeum Kon-Tiki v Oslo.

Prales už není
Nový vor bude vypadat téměř jako původní Kon-Tiki, ale ponese označení Tangaroa, což je jméno polynéského boha oceánu. Další vybavení bude odpovídat moderní době: elektřinu pro posádku dodají sluneční panely a připojení k internetu umožní informovat fanoušky o průběhu cesty a zážitcích mořeplavců.
K dispozici bude i družicová navigace, ovšem její praktické využití se jeví jako limitované. Nové plavidlo má sice být o něco lépe řiditelné než Kon-Tiki, avšak i tak nepůjde příliš ovládat a musí se spoléhat na větry a mořské proudy.
Změny  životního   prostředí  ovšem zkomplikují přípravy expedice. V místě, kde Heyerdahl se svými druhy těžil dřevo pro stavbu svého voru, je už deštný prales vykácen. Nová výprava proto musí balzové dřevo nařezat ve vzdálenějším lese.
Účastníci nové výpravy předpokládají, že jim plavba potrvá zhruba stejně dlouhou dobu, jakou potřeboval Thor Heyerdahl, který na ní strávil 101 dnů. Cestou budou mořeplavci odebírat vzorky vody a živočichů, aby mohli posoudit  ekologickou  zátěž mořského prostředí.

Hledá se poslední mořský vlk
"Myslím, že otci by se projekt moc líbil a byl by velmi šťastný, že se jej účastní jeho vnuk," řekl Thor Heyerdahl junior zpravodaji agentury Associated Press.
Sedmadvacetiletý vnuk Olav Heyerdahl bude mezi členy expedice. Jako stavební inženýr má na starosti postavení voru a jeho údržbu v době plavby. "Takovéto výpravě se prostě nedá odolat, vyhovuje mému smyslu pro dobrodružství," pochvaloval si.
Výpravu zatím tvoří čtyři Norové, jeden Švéd a také papoušek pro obveselení. Šestý člen posádky se teprve hledá, ovšem požadavky na něj vyřazují ze soutěže většinu potenciálních zájemců ze světa - měl by to být Nor, který výborně ovládá mořeplavbu. Prý zkušený mořský vlk.
Zdroj:Věda a zdraví
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů