Čtvrtek, 28. března 2024

O stavbě tunelu na dálnici D8 rozhodne soud

O stavbě tunelu na dálnici D8 rozhodne soud

Děti Země uspěly u soudu s první částí žaloby proti stavebnímu povolení

 

Městský soud v Praze na základě žaloby podané Dětmi Země proti stavebnímu povolení na tunel Libouchec u dálnice D8 v Krušných horách po roce zkoumání přiznal této žalobě odkladný účinek. Toto rozhodnutí znamená, že jeho stavbu nelze zahájit, dokud soud o celé žalobě nerozhodne. Děti Země v ní argumentují zejména tím, že Ministerstvo dopravy jim v rozporu se zákonem o ochraně přírody a krajiny neumožnilo se zúčastnit předmětného stavebního řízení, přestože splnily všechny povinnosti dané zákonem.

 

„S rozhodnutím soudu jsme spokojeni, protože by bylo nesmyslné vést soudní při o stavbě tunelu, který by se mezitím začal stavět a soud by ještě nerozhodnul,“ prohlásil Miroslav Patrik z Dětí Země.

 

Stavební povolení na tunel Libouchec u dálnice D8 bylo Ministerstvem dopravy vydáno v březnu minulého roku a tunel, který projde úbočím Krušných hor, má být dlouhý pět set metrů. Ředitelství silnic a dálnic ČR jako investor předpokládal, že jeho výstavba bude probíhat v letech 2003-6. Termín jeho dokončení se tak patrně nesplní.

 

„Žaloba je důležitá také tím, že chceme nechat nezávislým soudem posoudit, zda Děti Země měly být účastníky stavebního řízení nebo ne, protože nejenom Ministerstvo dopravy, ale i jiné správní orgány účast občanských sdružení stále odmítají a používají různé obstrukční metody,“ upozornil na precedentní význam žaloby Pavel Doucha z Ekologického právního servisu.

 

Městský soud v Praze nyní řeší celkem sedm žalob proti dálnici D8, další čtyři žaloby jsou u Krajského soudu v Ústí nad Labem, kde nejdůležitější je proti územnímu rozhodnutí pro úsek dálnice přes České středohoří, kde ekologové chtějí prosadit tunel v délce tří a půl kilometru namísto dvou kratších.

 

Děti Země svou účastí ve správních řízeních u dálnice D8 se jednak snaží prosadit různá ekologická opatření a jednak jako „hlídači demokracie“ kontrolují, zda řízení probíhají podle zákonů. V minulosti například již dvakrát uspěly se svou stížnosti u České inspekce životního prostředí na nezákonné vykácení čtyř kusů kriticky ohroženého stromu jeřábu českého v Českém středohoří a hektaru lesa u portálu tunelu Panenská v Krušných horách. Nyní ČIŽP řeší další sporné kácení dřevin v přírodním parku Východní Krušné hory.

 

Další informace:

JUDr. Naděžda Řeháková – předsedkyně senátu Městského soudu v Praze
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů