Pátek, 29. března 2024

Všechny lokality zaznamenaly úbytek orchidejí

Všechny lokality zaznamenaly úbytek orchidejí
Třetím rokem jsou do projektu Orchideje, který vyhlašuje MŽP a ÚVR ČSOP Praha, zapojeni i členové českolipské organizace Českého svazu ochránců přírody Aron.

"Průběžně kontrolujeme již známé lokality, a těch je na našem okrese přes padesát. V letošním roce všechny lokality zaznamenaly úbytek v počtech orchidejí, někde dokonce až na polovinu. Je to zřejmě následek sucha v jarním období loni i letos. Proto doufejme, že příští roky již tak suché nebudou a orchideje rozkvetou ve větším množství," řekl nám na úvod Oldřich Roztočil, mluvčí českolipské pobočky ČSOP Aron.
Významné je, že se ochranáři zaměřili i na vyhledávání nových lokalit, a to v centrální části okresu, což je okolí České Lípy. Zde se nalezlo pět nových lokalit s výskytem různých druhů orchidejí.
"Orchideje rostou nejen na zamokřených lukách, ale najdeme je i na skalních partiích i vrších, jako je Ronov či Sedlo nad Úštěkem," upřesnil Roztočil.
Podle něho se i přes sucha našla nová lokalita, kde bylo 780 prstnatců májových, takže to je druhá největší lokalita s počtem orchidejí na Českolipsku.
"Největší leží ve stráních nad Českou Lípou, kde letos kvetlo 836 prstnatců májových. Je to naše nejhojnější orchidej, a to i v měřítku celé republiky. Ale i přesto jde o zákonem chráněnou rostlinu. Mezi vzácnější orchideje patří i pětiprstka žežulník, kterou jsme našli pouze ve třech exemplářích, a to opět v okolí České Lípy. Minulý rok jsme po mnoha letech objevili i jeden kus vemeníku zelenavého, ale letos již kvetly na tomto místě tři. Roste na kraji lesa na zamokřené louce, opět v blízkosti České Lípy. Také jsme zaznamenali novou lokalitu prstnatce plamatého pravého, na které rostlo šest kvetoucích a jeden sterilní exemplář (bezkvětý). Celkově je to jedna z pěti lokalit na okrese," uvádí Roztočil.
Objevila se i nová lokalita prstnatce májového, který na okrese rostl zatím na třech zjištěných místech.
"Zde bylo kolem 300 kusů, jeden dokonce 82 cm vysoký. Mezi nejvyšší orchideje patří ale i bradáček vejčitý, běžná orchidej, vysoká i 113 cm. Bylo to ale v okolí Provodína. Na druhou stranu mezi nejmenší patří vstavač osmahlý, který u nás rostl letos v osmi kusech a vysoký je obvykle do 10 cm. Stejnou výšku má i velice vzácný hlízovec Loezelův, kterého jsme našli jednu novou lokalitu, celkem jich je na okrese pět. Kvetlo zde 102 kusů, tímto je lokalita nejbohatší. Měkkyně bažinná je v ČR zaznamenaná pouze v NPR Břehyně, kde se letos nalezly tři kvetoucí kusy," doplnil Roztočil.
Na dotaz, jak se hledají nové lokatity, jsme dostali odpověď, že Česká republika je rozdělená na kvadratické čtverce.
"Čtverec našeho zájmu jsme si dále rozdělili na čtverce memší a ty jsme pak cíleně procházeli ve čtyřech lidech. Chodili jsme společně, ale i samostatně podle předem daného plánu," odpověděl na závěr Roztočil, který je současně realizátorem projektu.
Výzkum probíhal od začátku května do půli srpna, takže se teoreticky může stát, že se na některé lokality dostalo v jinou dobu, než zde různé orchideje kvetly.
"Takže máme práci i na příští roky," doplnil Roztočil na závěr rozhovoru.
Zdroj:Českolipský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů