Sobota, 20. dubna 2024

Divočáci trápí myslivce

Divočáci trápí myslivce
Přemnožení prasete divokého je celoevropským problémem, který se nevyhnul ani České republice. Podle jarního sčítání zvěře je v mladoboleslavských lesích okolo 350 divokých prasat. Toto číslo je však podle myslivců velice nepřesné a jejich počet může být i několikanásobně vyšší.

HELENA FRIČOVÁ

Mladoboleslavsko - Příčin zvýšení počtu divočáků v našich lesích je hned několik. Především za něj může loňské mimořádně teplé léto, které zvířatům přineslo dobrou potravní nabídku. Dostatek potravy je nenutil opouštět les a vydávat se do polí, kde jsou pro myslivce snáze ulovitelná, takže se jejich stav i hůře reguloval. Prasata dělají velké problémy hlavně zemědělcům, kterým ničí pole.

"Málokdo si však uvědomuje, že je to důsledek toho, že neexistují dostatečné volné prostory mezi lesy a poli, které by mezi nimi vytvořily přirozené hranice. Dnešním trendem je pěstovat na velkých plochách jeden druh zemědělských kultur. Pokud pole například s kukuřicí navazuje přímo na les, je jasné, že se zde brzy objeví zvěř," konstatoval Jaroslav Misík z odboru životního prostředí magistrátu Mladé Boleslavi. Počet divočáků mohou regulovat myslivci. Ti mají už od jara přehled o celkové situaci v revíru, který si pronajímají.

"Lov černé zvěře se neplánuje, a řídí se povolením lovu, které myslivcům vydává státní správa. Zákon umožňuje myslivcům lovit bez omezení prasata ve věkové kategorii sele a lončák (prase ve věku jednoho až dvou let - pozn. red.)," doplnil Josef Novák, vedoucí magistrátního oddělení ochrany přírody a myslivosti v Mladé Boleslavi. Myslivecká rada ministerstva zemědělství dokonce na jaře navrhovala, aby za odstřel divočáků stát myslivcům platil. Protože jakékoli škody, které prasata způsobí, hradí myslivci - pronajímatelé honitby, nebo majitel honitby. Myslivci mohou být navíc i pokutováni za to, že nezajišťují v revíru předepsanou regulaci zvěře.

"Tento návrh neprošel, a ani si nemyslím, že by pomohl. Ulovit divočáka je dost náročné i pro zkušené myslivce. Přemnožení prasat je jen důsledek. Řešit by se měla příčina - způsob zemědělského obhospodařování, které v současnosti vytváří optimální podmínky k životu divokých prasat," dodal Misík.

Zdroj: Boleslavský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů