Pátek, 19. dubna 2024

Americká sonda sleduje globálne znečistenie vzduchu

Americká sonda sleduje globálne znečistenie vzduchu
Sonda Aura amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) začala vôbec po prvý raz v histórii denne monitorovať, ako sa znečistený vzduch presúva nad planétou. Informovalo o tom Laboratórium prúdového pohonu NASA.

Dáta zo štyroch prístrojov satelitu poskytnú vedcom doteraz najlepší náhľad na vzájomný vplyv znečisteného vzduchu a vývoja počasia.

Ako uviedol vedúci projektu Reinhard Beer, misia nemá politické pozadie, keďže v tomto období je prezident USA George W. Bush vystavený medzinárodnému tlaku, aby sa pripojil ku Kjótskemu protokolu na zníženie emisií tzv. skleníkových plynov.

Údaje ukážu, ako sa priemyselné nečistoty pohybujú zemskou troposférou, vrstvou atmosféry, ktorá sa začína pri zemi a stúpa do výšky okolo 17 kilometrov.

Projekt v hodnote 785 miliónov dolárov (22,7 miliárd Sk) a v trvaní piatich rokov má umožniť predpovede, kde sa budú emisie zhromažďovať a kadiaľ sa budú presúvať, čo má jedného dňa vyústiť do "chemických predpovedí".

Sondu Aura vypustili 15. júla. Vesmírna loď vo veľkosti autobusu robila každých 16 dní úplný prieskum zemskej atmosféry. Nazad posielala infračervené obrázky koncentrácie piatich zo šiestich látok, ktoré v hlavnej miere znečisťujú ovzdušie.

Aura ide v stopách sond Aqua a Terra. Sesterské lode NASA skúmajú vzťah medzi zemskou atmosférou, hydrosférou a litosférou. V priebehu niekoľkých nasledujúcich rokov ich doplnia ešte štyri americké a francúzske satelity.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů