Úterý, 30. dubna 2024

Kraj nechce větrné elektrárny u Abertam kvůli ochraně přírody

Kraj nechce větrné elektrárny u Abertam kvůli ochraně přírody

KARLOVY VARY -- Karlovarský kraj nesouhlasí se stavbou farmy větrných elektráren u krušnohorské obce Abertamy na Karlovarsku. Projekt posoudili odborníci z hlediska vlivu na životní prostředí, jejich stanovisko je negativní. Elektrárny by mohly narušit okolní přírodu včetně populace velmi ohrožených živočichů. ČTK o tom dnes informovala mluvčí krajského úřadu Andrea Bocková.

Stavbu farmy tří větrných elektráren u Abertam krajský úřad posuzoval už jednou v závěru roku 2004. Zahájení akce podmiňoval vypracováním studie vlivu elektráren na životní prostředí a doložením dokumentů souvisejících s ochranou přírody. "Požadované materiály obdržel odbor životního prostředí, aby je mohl detailně prostudovat. Vzhledem k nepříznivému ovlivnění krajinného rázu a možného negativnímu vlivu na ohrožené živočichy, hlavně tetřívka obecného a chřástala polního, vydal nesouhlasné stanovisko," uvedla mluvčí.

Projekt počítal se stavbou větrných elektráren s výkonem maximálně 1800 kW. Stožáry měly být přibližně 80 metrů vysoké. Elektrárny měly stát více než dva kilometry od obecní zástavby v lokalitě Hřebečná. Celkové náklady na stavbu, kterou chtěl financovat strategický partner obce, se pohybovaly kolem 120 milionů korun. Obec stavbu podporovala. Podle starosty Zdeňka Lakatoše měly elektrárny do rozpočtu přinést ročně kolem půl milionu korun. Většina obyvatel Abertam ale stožáry odmítala.

Stejně jako projekt u Abertam neuspěl napoprvé záměr postavit tři větrné elektrárny v lokalitě Horní Částkov u Habartova na Sokolovsku. Projekt společnosti Caurus posoudil krajský úřad a vrátil dokumentaci k dopracování. U Horního Částkova by měl stát takzvaný větrný park tvořený třemi větrnými elektrárnami typu Nordex. Výška stožárů by měla dosáhnout 60 metrů a výkon každé elektrárny je 1000 kW.

Další farma větrných elektráren by měla vyrůst na Chebsku. Tam už Karlovarský kraj investorovi vydal souhlasné stanovisko. Podle projektu má firma začít v Trojmezí se stavbou pěti větrných elektráren o výkonu 600 až 850 kilowattů a výškou od 52 do 67 metrů.

První větrná farma v kraji je v provozu u Nového Kostela na Chebsku. První referendum kvůli větrným elektrárnám v kraji se dosud uskutečnilo v Božím Daru a zvítězili v něm odpůrci stavby. Referendum kvůli stavbě větrných elektráren připravují nyní i v Bochově na Karlovarsku.

Vladimír Meluzín
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů