Úterý, 30. dubna 2024

Ostravské vodárny loni zvýšily zisk na téměř 48 milionů Kč

Ostravské vodárny loni zvýšily zisk na téměř 48 milionů Kč

OSTRAVA - Společnost Ostravské vodárny a kanalizace (OVaK) loni podle předběžných výsledků zvýšila čistý zisk přibližně o 6,5 procenta na 48 milionů korun. Celkové provozní výnosy vzrostly asi o tři procenta na 802 milionů korun. Výsledky zveřejnila firma na dnešní tiskové konferenci bez dalších podrobností, jež budou k dispozici až po auditu.

Firma poprvé snížila ztráty vody pod 20 procent, předloni se ztráty pohybovaly ještě kolem 21,5 procenta. "V našich podmínkách, tedy při provozování vodovodů na poddolovaném území a při značném stáří potrubí, je to významný výsledek," řekl novinářům generální ředitel Antonín Láznička. V současné době se podle něj kvůli splnění evropských ekologických limitů musí investovat především do kanalizací.

OVaK loni dokončily výstavbu kanalizačních sběračů z evropských dotací, prodlouženy byly sběrače z Krásného Pole, Polanky, Proskovic, Staré Bělé a Muglinova. "Pro dokončení výstavby kanalizace je stále potřeba ještě nejméně 1,5 miliardy korun," upozornil Láznička. Dodal, že nová kanalizace výrazně přispívá ke zlepšení kvality menších vodních toků.

Firma letos zvýšila cenu vodného o pět procent na 23,54 koruny za metr krychlový, cena krychlového metru odkanalizované vody vzrostla na 20,02 koruny. Průměrně zaplatí za vodu každý obyvatel Ostravy sedm korun měsíčně navíc.

OVaK obhospodařují 1046 kilometrů vodovodní a 912 kilometrů kanalizační sítě včetně přípojek. Rozhodujícím vlastníkem je s 50,07 procenta francouzská společnost SUEZ ENVIRONNEMENT, která se podílí na dodávkách vody v Česku například v Brně, Šumperku, Karlových Varech a v Benešově. Necelou třetinu akcií OVaK drží město Ostrava.

www.morava24.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů