Čtvrtek, 25. dubna 2024

Padla další pokuta za životní prostředí

Padla další pokuta za životní prostředí

MALEČOV / BABINY - Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) uložila další pokutu za likvidaci chráněných druhů. A to podnikateli, co v bývalém výcvikovém prostoru Babiny prováděl demoliční práce.

Z úředního rozhodnutí Oblastního inspektorátu ČIŽP v Ústí nad Labem vyplývá, že pokuta dosáhla 50 tisícové výše. Uložena byla firmě Ladislav Bukovský, se sídlem v Kostelci nad Labem.

Firma na Babinách prováděla demolici budov na objednávku Vojenského stavebního úřadu v Litoměřicích. Dle ČIŽP nedostála podmínkám zadání demolice.
„Na upozornění CHKO České Středohoří jsme provedli na Babinách místní šetření,“ vysvětlovala ředitelka ČIŽP Jana Moravcová.

„Zde jsme zjistili, že firma usmrtila zvláště chráněné živočichy a zároveň nedovoleně zasáhla do jejich přirozeného vývoje,“ doplnil informaci Pavel David, vedoucí oddělení ochrany přírody.

Mezi usmrcenými živočichy se nachází například skokan skřehotavý, listonoh letní, patřící mezi kriticky ohrožené druhy. Případně čolek horský nebo ropucha obecná.

Firma tvrdí, že provedené práce neprovedla a proti rozhodnutí ČIŽP se odvolala. Proti ní ale dle ČIŽP svědčí zápisy ve stavebním deníku, kde jsou uvedena i konkrétní data provedení nepovolených prací. Firma se k tomu nevyjádřila.


Janni Vorlíček

Zdroj:Ústecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů